maandag 3 oktober 2016

Venkel-peensoep met kruidige auberginetopping en een rozijnenbroodje

En dit is recept twee, hier vind je het origineel.Het is eigenlijk een vegetarisch recept, maar als flexitariër vond ik dat hier wel een restje ontbijtspek bij kon. Het broodje werd een pompoenpitbroodje van de Jumbo (29 cent!) en de currykruiden was een Marokkaans kruidenmengsel dat ik nog had liggen. Net als de knoflook van de pasta van de vorige blog, komt de gember gemalen uit een potje. Moet zo af en toe kunnen ;) En in plaats van rode peper nam ik een beetje sambal ulek.

1 lepeltje gemalen gember
1 theelepel sambal ulek
1 kleine venkel
een kleine winterwortel
een restje aubergine dat ik nog had
een theelepel Marokkaanse kerrie-achtige kruiderij
1 pompoenzaadbroodje
ca. 40 g pompoenpitten (zelf scheppen bij De Tuinen)
een restje ontbijtspek (staat niet in het recept)
koriander
1 lepel crème fraîche
olijfolie
Groentebouillonblokje
peper en zout
Foto: HelloFresh


Breng 500 ml water aan de kook.
Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd klein. Snijd de peen in plakken en de aubergine in blokjes.

Verhit de helft van de olijfolie in een soeppan met deksel (ik gebruikte een kleine wok met passende deksel) en bak de helft van de gemberpulp, ⅔ van de currykruiden en alle sambal 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de venkel en peen toe en bak al roerende 1 minuut. Voeg vervolgens het kokende water doe, verkruimel het groentebouillonblokje erboven en kook, afgedekt, 15 minuten op middelmatig vuur.

Verhit ondertussen een koekenpan op hoog vuur en rooster de pompoenpitten, zonder olie, tot deze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit de overige olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de aubergine, overige gember, wat fijngesneden ontbijtspek en overige currykruiden 8 minuten op middelmatig vuur. Voeg daarna de pompoenpitten toe en bewaar apart.

Haal de soeppan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Gebruik eventueel nog wat heet water om de soep iets dunner te maken maar ik vond het precies goed. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de koriander fijn. Verdeel de soep over soepkommen. Verdeel de auberginetopping erover en garneer met de crème fraîche en korianderblaadjes. Serveer de venkel-peensoep met het broodje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten