dinsdag 11 oktober 2016

Kip, bulgursalade en citroenyoghurt van Jamie

Vandaag weer een makkelijk, snel klaar recept: Jamies kipspiesjes met bulgursalade & citroenyoghurt.

Met slechts een paar kleine aanpassingen: in plaats van kipfilet gebruikte ik kippendijfilet, en ik maakte er geen spies van van platgeslagen filet, maar sneed de dijfilet in plakken voor ik het op smaak bracht volgens recept. De stokjes heb ik achterwege gelaten.
De bulgur heb ik gekookt in water met wat tuinkruidenbouillonpoeder i.p.v. achteraf zouten.

Het resultaat van het geheel gaf toch wel wat gemengde gevoelens. Het goede nieuws: de kip was hemels! (alweer: leve mijn zesteur!) De combi van fijngehakte verse rozemarijn (dankzij het  groentemesje van dezelfde Jamie ;) ) met die fijne citroenrasp van de zesteur is gewoon ráák!

Maar de bulgursalade en de yoghurt, nee, dit was het niet, er ontbrak iets aan. Pit, kruiderij, kweetnie, maar ik had het idee dat er iets was vergeten. Er klopte gewoon iets niet, ondanks citroensap en peterselie. Ik miste iets.

De yoghurt heb ik maar verrijkt met een snuif knoflookpoeder en een puntje paprikapoeder Rosenscharf, de bulgur heb ik voorzien van een flinke hand versgeknipte koriander die ik nog in een pot heb staan. Dat was een flinke verbetering! Volgende keer misschien een mespunt sambal door de bulgur? Ik heb een vorm van kerrie overwogen, maar dat matcht weer niet met de kipkruiderij. Maar koriander deed al een hoop goed.

Al met al een snel klaar recept met goddelijke kip, maar Jamie had zijn dag niet of er is een stukje ingrediënten vergeten op te schrijven? Met de beschreven toevoegingen werd het al met al toch een smakelijke maaltijd!

Hieronder het originele recept dat ook hier te downloaden is.



JAMIES KIPSPIESJES MET BULGURSALADE & CITROENYOGHURT

 Spiesjes van malse kip met citroenyoghurt en gehakte nootjes om te
dippen zijn niet alleen leuk, maar ook ontzettend lekker. Borstfilet is het magerste
deel van de kip, maar bevat ook veel fosfor, wat goed is om je tanden en botten sterk
te houden. In combinatie met de bulgursalade met verse peterselie, rijpe tomaatjes
en citroensap, zet je hiermee een soort Libanese mezze op tafel. Je prikkers moeten
wel in je koekenpan passen, dus knip ze eventueel op maat.


• 75 g sperziebonen 
• 75 g bulgur 
• 1 citroen 
• 1 takje verse rozemarijn 
• 1 kipfilet
• 15 g verse bladpeterselie 

• 100 g pruimtomaten 
• ½ rode ui 
• 65 g magere yoghurt 
• 25 g cashewnoten
Voor 1 persoon

1. Maak de sperziebonen schoon en snijd in stukken van 3 cm. Breng de bulgur in een pan met heet water op hoog vuur aan de kook, draai het vuur middelhoog en laat 10 tot 15 minuten pruttelen, tot de korrels gaar zijn. Kook de boontjes de laatste 3 minuten mee, giet alles af, doe terug in de warme pan en zet met deksel opzij.


2. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers het sap uit. Ris de  blaadjes van de takjes rozemarijn, hak grof en leg samen met de citroenrasp op een snijplank. Leg hierop de kipfilet. Breng op smaak met peper en zout, sprenkel er ½ theelepel olie over en keer hem om.

3. Leg plasticfolie op de kipfilet, sla hem plat met de zware pan en prik er 3 satéprikkers horizontaal doorheen (knip ze eventueel op maat).

4. Pluk en hak de bladpeterselie fijn, hak de tomaten grof, snipper de ui en doe deze met de helft van het citroensap bij de gekookte bulgur en boontjes.

5. Meng de yoghurt met een beetje citroensap en een snufje peper en zout in een kom.

6. Hak de cashewnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan op matig vuur.

7. Zet de pan met ½ eetlepel olie terug op het vuur, en bak de kipfilet 2 tot 3 minuten aan elke kant, tot hij gaar is – afhankelijk van de dikte kan het iets langer duren.

8. Roer de bulgursalade, voeg naar smaak peper en zout toe, schep het op een mooi hoopje op je bord en strooi er de gehakte nootjes op een hoopje er naast.

9. Snijd de kipfilet op een schone snijplank, tussen de spiesjes in drieën en leg ze op je bord. Serveer met de yoghurt en de salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten