Hier deel ik mijn ervaringen met koken en eten. Ik eet het liefst lekker, zelfgemaakt en liefst ook nog een beetje gezond. De recepten lijken moeilijk met lastige ingrediënten, maar dat valt mee, zeker als je een (bescheiden) basisvoorraadje specerijen en zo kunt opbouwen. En desnoods pas je ze aan. Doe ik ook regelmatig! :)
maandag 19 september 2016
Karin, ik hou van je!
Oké, hier en daar chargeert ze een beetje, maar ik begrijp haar punt! Sommigen doen zo krampachtig over eten... En als je het als wetenschap gaat presenteren, ben je toch echt niet zo goed bezig. Weet je trouwens dat juist door die krampachtigheid bij sommigen obesitas kan ontstaan vanwege een compleet verstoorde stofwisseling? Been there, done that, en niet zo'n beetje ook (als in: morbide obesitas, nu gelukkig alweer een stuk minder maar ik wens het niemand toe!)
Karin heeft flink uitgehaald naar een NRC-interview met The Green Happiness. Op je eten letten, daar is niks mis mee, maar deze dames slaan m.i. inderdaad een beetje door...
Hier staat Karin's reactie. Volgens mij kwam er stoom uit haar oren, maar ze heeft wel gelijk!
Afgelopen weekend stond er in een NRC een interview
dat me maar niet loslaat. Een wonderlijk gesprek met twee dames van 26
die nu al helemaal weten hoe het leven in elkaar zit. En die daar
200.000 volgers mee weten te bereiken. The Green Happiness noemen ze
zichzelf. Eet geen vlees, geen vis, geen soja, geen zuivel, geen gluten
en geen eieren, want dat laatste is “de menstruatie van de kip”. Waarmee
ze volgens mij de ovulatie bedoelen, en juist níet de menstruatie, maar
ach, wie maalt er om feiten?
Waar komt al die wijsheid vandaan? Hoe wéét je dat allemaal zo zeker?
vraag ik me dan af. Het draait kennelijk allemaal om gevoel en emotie.
De dames zijn immers geen wetenschappers, ze “vertellen alleen wat je
diep van binnen al wist.” Noten, avocado en olijfolie nooit samen
nuttigen maar uitsluitend apart, anders “stop je jezelf vol met vet, je
vertering vertraagt en de glucose bereikt je cellen niet.” En in
dezelfde adem doodleuk beweren dat eten “overbodig gecompliceerd en
verwarrend is gemaakt.” Vroeger, nee, toen aten ze aardappelen en vlees uit de snelkookpan en
af en toe een loempia. En, o gruwel, boterhammen met hagelslag! En toen
kregen hun moeders ook nog allebei kanker. “Niet dat we willen beweren
dat onze moeders kanker kregen door wat ze aten…”, maar de suggestie
wordt wel degelijk gewekt. De ene moeder is dood, de andere genezen.
Maar die is nu dan ook vegetariër. Waarom schrijft interviewster Rinskje Koelwijn dit allemaal braaf op,
zonder enige kritische wedervraag? Ze noemt zijdelings
voedingswetenschapper Martijn Katan
die alle mythes over gezonde voeding moeiteloos kan ontzenuwen, maar
het lijkt of die passage pas achteraf is toegevoegd om toch nog een
semi-kritische toon te plaatsen. Waarom niet de dames ermee
geconfronteerd tijdens het gesprek? Want wacht eens even, dit is wél NRC Handelsblad,
slijpsteen voor de geest, een van de meest serieuze kranten van ons
land, niet een of andere damesglossy waar de stagiaires ongehinderd de
kolommen mogen opvullen met klakkeloze onzin over de nieuwste hype op
het gebied van eten en gezondheid. Waarom raakt het me zo? Het zijn vast leuke, aardige meiden, die
twee, en hartstikke goed dat succes van ze, met binnen een jaar zestien
medewerkers en wereldwijde plannen. Ze doen toch geen vlieg kwaad? Maar
ik denk aan die arme 200.000 volgsters. Vrouwen tussen de 18 en 35 “met
meer dan gemiddelde kennis van voeding”. O ja, wie zegt dat? Bewijst hun
volggedrag niet eerder dat ze juist niets weten van voeding? Allemaal
onzekere jonge vrouwen die zich ergens aan willen vastklampen, die
behoefte hebben aan houvast, al is het nog zo absurd (elke ochtend 20
minuten je mond spoelen met kokosolie “om alle afvalstoffen te doen
verdwijnen”??) De ratrace van mee moeten doen, althans, van denken dat
je mee moet doen omdat je er anders niet bij hoort.
Maar wacht even, wat is nou mijn probleem? Ik ben toch nadrukkelijk tegen pakjes en zakjes?
Klopt. Mijn punt is echter dat ik wil laten zien dat je beduveld wordt
als een zakje broccolisoep slechts vulmiddel en smaakversterkers bevat
en maar 0,5% broccoli. Dat je net zo makkelijk even zelf een soepje
maakt met een stronk verse broccoli. En ja, ik heb het donkerbruine
vermoeden dat zulks nog gezonder is ook, maar het gaat mij vooral om het
feit dat het veel lekkerder is. En mensen die toch graag een zakje
aardappelpuree blijven gebruiken? Die moeten dat vooral doen, ik ben de
laatste om iets te verbieden. Is het dan niet mooi meegenomen dat er mensen zijn die tenminste
bewust nadenken over eten? Zeker. Maar waarom is aandacht voor eten
steeds vaker een kwestie van extremen? Óf het gaat over fitgirls met hun
obsessieve aandacht en socialmedia-verslaving voor “healthy” en wat je
daar allemaal voor moet doen en vooral laten. Óf het gaat over obesitas
en en hopeloos ongezonde eetpatronen en iedereen is te dik, kinderen
voorop. Zoals die kinderen uit een achterstandswijk in Rotterdam die een tijd lang elke avond hun eten fotografeerden. Treurnis troef, maar de ouders vonden het er allemaal prima uitzien.
Wat is er gebeurd met gewoon normaal doen? Gewoon lekker eten, met
wat vaker de focus op groente, eens wat minder vlees, geen frisdrank
maar thee, regelmatig een handje noten en sowieso alles een beetje met
mate. Daar kom je toch een heel eind mee? Wees eens wat meer tevreden
met je lijf en met je leven, en kies voor lekker in plaats van gedoe. Of
ben ik nou de enige die boos wordt van onzin als “wie gemiddeld eet,
voelt zich ook gemiddeld.”Tja, we doen allemaal ook maar gewoon ons best. Laten we elkaar niet
zo de maat nemen over wat je allemaal niet of wel zou mogen eten. En
laten we niet zo met z’n honderdduizenden achter zelfbenoemde goeroes
aanrennen die ook maar wat doen. Je gaat toch niet elke ochtend een glas
klei drinken omdat Rens Kroes dat toevallig doet? Denk voor jezelf. En
laten we hardop samen schaterlachen om zinnetjes als “Een suikervrije,
veganistische crèche vinden, is al niet eenvoudig. Hoe moet dat straks
op de basisschool?”.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten