donderdag 25 augustus 2016

Rondje Markthal - Koppert Cress

Bij het foodblogevent bij restaurant/supermarkt Wah Nam Hong hoorde ook een rondje Markthal. Een geweldige beleving! Vlees, groente, noten, snoeperij, kruiden, lekker eten, je komt ogen, neuzen en smaakpapillen tekort!

Een opvallende aanwezige is Koppert Cress, die samen met enkele andere verkopers van met name fruit in Natuurlijk! zit. "Cress" zijn net ontkiemde zaden. We kennen het allemaal in de vorm van tuinkers, maar Koppert Cress gaat verder. Zo heb je Honny Cress, zoete plantjes (volgens mij jonge steviaplantjes!), Limon Cress (een basilicumsoort die niet naar basilicum maar naar frisse limoen smaakt) en Rock Cress (volgens mij knoflookbieslook, waarbij de hoesjes van de zaadjes een leuk extraatje zijn). En nog veel meer!

We hebben er een paar mogen proeven. En zijn onder de indruk!

Groente als garnituur staat altijd mooi, maar wordt in de praktijk wel eens opzij gelegd i.p.v. opgegeten. Bij deze cressjes is dat zonde. Het voegt namelijk echt wat toe! Zo'n Limon Cress maakt bijvoorbeeld vis, schaal- en schelpdieren of toetjes net even wat lekkerder. Er zijn mooie groene, maar ook prachtige purperen, elk met een eigen smaak.

Koppert Cress is vooral via de groothandel zoals de Sligro te krijgen, maar ik heb begrepen dat ze zich in de toekomst ook meer op de particuliere consument willen richten. De plantjes zijn i.i.g. al in de Markthal te koop, en ook een heel apart iets dat "Sechuan Buttons" heet! Dit is iets dat iedereen een keer moet ervaren!

Het is de bloemknop van de Sechuanpeper, gele bolletjes, enigszins lijkend op verse kamille. En de sensatie die je ervaart is een beetje te vergelijken met een explosie van Napoleon citroenballen! Dat klinkt eng, maar het is echt iets heel bijzonders wat zo'n klein plukje van die bloemknop teweeg brengt! Het tintelt, het is een concentratie van citroen, je denkt dat je mond helemaal vol zit en toch is het maar een klein plukje! Deze sensatie houdt meerdere minuten aan. Bijkomend voordeel is, dat het je mond "reinigt", neutraliseert, al klinkt dat misschien tegenstrijdig na mijn beschrijving van die citroenexplosie. En toch is het zo. Ik was erg onder de indruk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten