woensdag 24 augustus 2016

Een middag Wah Nam Hong - Aziatisch stomen - zo simpel is het.

Tijdens mijn bezoek (22-8-2016) aan het foodblogevent Kom Op Stoom in restaurant/supermarkt Wah Nam Hong (Rotterdamse Markthal) deed Caroline Wimmers een rondleiding door de winkel, die uit twee etages bestaat. Op de begane grond is het supermarktgedeelte, een uitgebreide supermarkt met een diepvries- en versafdeling, op de eerste verdieping vind je kookgerei en prachtige serviezen, en het restaurant waar je heerlijk kunt eten.

Het onderwerp was "stoomgerechten". Later die middag zou chefkok Tim Kan nog laten zien hoe je snel zelf rijstnoedels kunt maken (van scratch af dus, en met stoom), nu begon Caroline haar rondleiding met een snelle cursus "zo stoom je op zijn Aziatisch".

Er wordt gebruik gemaakt van een bamboe stoommandje. Die heb ik zelf ook en ik heb altijd gedacht dat je die op een pan water plaatst. Werkt ook, maar nee, zo hoort het eigenlijk niet! Het mandje (maar het kan ook met een schaaltje) wordt op een opzetroostertje of metalen ring IN een wok gezet, daar gaat dan water in en vervolgens de deksel erop. Zo stoom je bijvoorbeeld dimsum, bapao, groente of vis, of zelfgemaakte rijstnoedels zoals we dat later zouden leren. Om kleven te voorkomen leg je een bakpapiertje in het mandje. Die kun je ook kant en klaar op maat, met gaatjes erin, kopen.

We deden ook een rondje supermarkt en het was adembenemend wat we allemaal aan variatie zagen, bijvoorbeeld de noedels en de rijst. Heel aantrekkelijk was het rijstmengsel met o.a. graansoorten en linzen! Het zag er uit als kippenvoer, maar ik ken het en weet dat het heel lekker is!

Vanzelfsprekend werden ook de dimsum en bapao bekeken in de vriezer. Dit zijn de dimsums die we ook in restaurants terug zien (oké, de allergrootste toprestaurants maken ze zelf ;) maar daar betaal je dan ook voor).

Een bekende dimsum is Ha Kouw (dit kan op veel manieren geschreven worden). Een witte, halfbolle dimsum met wit, wat kleverig deeg en een goddelijke garnalenvulling. Caroline vertelde dat de echte Chinese kok, als die uit eten gaat, eerst deze dimsum bestelt. Bevalt die niet, dan is de rest ook niet goed en vertrekt hij.

Bapao, de gevulde gestoomde broodjes, vind je tegenwoordig in elke supermarkt in de diepvries. Gestoomde broodjes met een vulling, meestal hartig, maar zoet kan ook. Nou woon ik in de binnenlanden van de polder, buiten de Randstad, met de dichtstbijzijnde toko op 20 km afstand, dus ik ren waarschijnlijk wat achter de trends aan, maar het schijnt tegenwoordig helemaal "hot" te zijn om ongevulde dimsumbroodjes te kopen en die zelf te vullen! Net als een pitabroodje.

Een veelbelovend begin van een interessante middag! Waarin ik leerde hoe je wél moet wokken, dat je ook ongevulde bapaobroodjes kunt kopen en over Chinese soepjes in de rijstkoker, maar daar schrijf ik een andere keer misschien nog eens over ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten