woensdag 31 augustus 2016

Bruisweken

Afgelopen maandag heb ik bijgesprongen bij de Bruisweken in Zwolle. Op de slotdag werd er een BBQ gehouden en om 3000 studenten te kunnen voederen is alle hens aan dek nodig. Ik heb mezelf opgegeven en zo stond ik tussen 4 en 8 in een soort marktkraampje met een grote gasbarbecue. De barbecue werd geleverd door een professioneel bedrijf (potverdorie, naam vergeten! Ik had graag een linkje neergezet) en de vrijwilligers werden op een geweldige manier geleid.

We hebben staan barbecue-en of ons leven er vanaf hing! Ik werd ingedeeld bij Team Spiesjes, samen met een aantal wethouders van Zwolle en een aantal techniekstudenten. Bonter gezelschap kon je niet bedenken! Het was keihard werken, oppassen dat de (voorgegaarde) spiesjes niet in de brand vlogen (menslief, wat is zo'n gas-BBQ heet!), mooi kleurden en vooral: dat de voorraad op peil bleef tijdens spitsuur. Er reed een kar met een bak tussen de barbecues door om die voorraad aan te vullen. Wat was het heerlijk om in zo'n geoliede machine mee te kunnen doen en wat een geweldige sfeer!

In die hitte moest ook flink gedronken worden, maar dat was ook geen probleem, er werden regelmatig nieuwe waterflesjes uitgedeeld.

Ik moet bekennen: na die paar uur was ik volkomen afgeknoedeld, maar zeer voldaan! Het fruitijsje smaakte uitstekend en iedereen was tevreden over hoe het was verlopen. Er was niet veel over, maar wát over was werd verdeeld of (in geval van bederfgevaar) weggedaan, en zo mocht ik een schaal heerlijke vegaspiesjes meenemen.

maandag 29 augustus 2016

Nogmaals het stoom-event ;)


Ik raak er maar niet over uitgesproken, dat stoomgebeuren van vorige week in Wah Nam Hong! Er is ook een leuk filmpje van gemaakt, zie ik net. Van De Genietende Foodie.

Recept van Tim Kans “Hong Kong street style” Rice Stick Noodles

Jaaa, ik heb het eindelijk gevonden, het recept van die hemelse rijstnoedels (rice sticks) en sesampindasaus! Het origineel is in Engels, hieronder een vertaling. Op de site staat ook een filmpje.



“Hong Kong street style” Rice Stick Noodles. Recipe by Masterchef Tim Kan
(je vindt alles bij Wah Nam Hong Asian Supermarket)
Ingrediënten voor de Rice Stick Noodles

150 gram rijstbloem
100 gram Chinees aardappelzetmeel
25 gram Chinese Blossom flour (ehm, die kan ik even niet vinden...? Op mijn foto staat wel Wheat flour, Chinees tarwebloem!)
25 gram maïzena
375 ml water
1 gesneden bosuitje om er voor het stomen overheen te sprenkelen
Topping
Shiso-Cress (van Koppert Cress, zie mijn eerdere blog hierover
Grofgehakte pinda's
Hoisin sauce (Amoy)
Sriracha sauce
Ingrediënten sesamsaus
2 lepels sesampasta/tahin
1 lepel pindakaas, die van Skippy is heel fijngemalen en werd geadviseerd
40 gram poedersuiker
2 lepels rijstazijn (Amoy)
1 tsp. zout
120 gram sesamolie
Stoompan of wok (er werd met een wok gewerkt) met deksel
Stoomrekje
Stoombakje (een platte aluminium schaal in dit geval)
Preparation
Neem een middelgrote schaal en mix de 4 droge ingrediënten met het water tot het eruit ziet als melk. Laat het 10 minuten staan en roer nog eens goed door.
Zet je wok op het vuur, doe er een stoomrekje in, doe er water in en breng aan de kook (het mag niet boven het rekje uitkomen!). nota bene: ik gebruik hiervoor een grote soeppan.
Doe een dun laagje mengsel in een platte bak van aluminium, zet voorzichtig op het rekje, verspreid wat gesneden lenteui erover en doe de deksel op de wok. Laat 3-4 minuten stomen.
Ondertussen maken we de sesamsaus, het stelt niet veel voor: mix alle ingrediënten behalve de cress en de pinda's in een bakje.
Na 3-4 minuten check je of de noodles klaar zijn. Haal (voorzichtig!) de bak uit de wok en rol beide zijden voorzichtig op naar het midden, snij dan in stukjes.
Doe achtereenvolgens de sesamsaus, hoisin en Sriracha over de noodles en garneer met de grofgehakte pinda's.

vrijdag 26 augustus 2016

Zelf rijstnoedels gemaakt

Ik heb 2 delen rijstbloem, 1 deel tapiocameel en 3 delen water gebruikt en een snufje zout. Overigens zag ik ook l kant en klaar gemengd rijst-tapiocamengsel voor dit doel en voor dimsums (in het bijzonder de Ha Gou dimsum, waar ik ook een recept van blijk te hebben) in dezelfde verhouding! Qua prijs maakt het niet zo bijster veel uit.

Verder gebruikte ik een 22 cm springvorm omdat die zo mooi in mijn grote pan paste, die zette ik op een ring die ik in de toko heb gekocht.


Rijstbloem en tapioca lossen probleemloos op in het water, met als maïzena dat doet. Je krijgt dan een substantie die sterk aan melk doet denken. Om uit te proberen doseerde ik met de 15 ml-lepel van mijn maatlepelsetje.
Waar ik tegenaan liep: pan bleek iets scheef te staan! Ik ga binnenkort eens kijken hoe ik de boel waterpas kan krijgen. Hierdoor werd een deel iets te dik, dat is niet zo lekker. Het moet echt zo dun mogelijk worden anders is het of je te gare inktvis zit te eten. Gelukkig was dit maar een klein deel van de ontstane "flens".

Het is een kleverig werkje om het geheel los te krijgen. Zoals je ziet heb ik me niet helemaal aan de regels gehouden omdat ik een vorm met "bobbeltjes" heb gebruikt, maar ik kan zo snel niet iets beters vinden. Mijn ovenschalen zijn te groot of te klein. Gelukkig zijn de bobbeltjes niet heel erg storend gebleken. Maar het hoort natuurlijk niet ;)

Zó komt hij er dan uit. Zo zie ik ze ook in de meeste filmpjes, hoewel ik ze ook als keurig platte "pannenkoek" zag verschijnen. Snij ze nu een reepjes of stukjes.

Ik heb er een lik hoisinsaus en shiraccha bij gedaan.

Ik ga het proberen

Ik heb het recept van de rijstnoedels nog niet, maar ben inmiddels na een dagje googlen achter de verhoudingen gekomen:
* 2 delen rijstmeel
* 1 deel aardappel- of tapiocazetmeel of maïzena
* 3 delen water
* snufje zout
* olie
* stomer (ik heb een grote pan en een stoommandje maar ook een normale pan met stoominzet).

Hier zie je een filmpje en hier een beschrijving.

Ik heb nog wel een rekje nodig, dus eerst even er op uit!

wordt vervolgd...

donderdag 25 augustus 2016

Gewoon lekker zelf maken!

Hoewel ik geen hardcore foodpurist ben, hou ik niet zoveel van potjes, zakjes en pakjes. Er zitten toch vaak extraatjes in die je niet nodig hebt (suiker en zo) en ik vind het een uitdaging om "from scratch" te koken.
Ook de smaak vind ik vaak tegen vallen.
En qua werk valt het ook vaak mee om het zelf te maken (oké, een goede boemboe stampen is een klus ;) ).

Op Facebook vond ik een rij recepten voor kruidenmengseltjes. Het is in het Engels, maar ik heb het vertaald. Een "cup" is een inhoudsmaat, tegenwoordig kun je ook in Nederland maatbeters die zowel in milliliter als in cups zijn.

Nota bene: zakjes uiensoep worden veel gebruikt in recepten voor de slowcooker!

Oh ja, en je bent veel voordeliger uit als je zaken als knoflookpoeder, peper, djinten en zo in grotere zakjes bij de toko of de Turk haalt!

--------------------------------------------------------------
Make your own Ranch, Dry Onion Soup Mix and Taco Seasoning and store in small mason jars....This is soooo much HEALTHIER than those you buy at the store!! They contain a TON of stuff that is not good for you!!


(Vert.: maak je eigen Ranch, instand uiensoep en tacokruiden en bewaar ze in kleine potjes. Dit is zoveel gezonder dan die uit de winkel, daar zitten tonnen troep in dat niet goed voor je is)


<3 TACO SEASONING <3

1/2 cup chili powder
(chilipoeder - dit is wel héél véél, pas aan je eigen smaak aan indien nodig)
1/4 cup onion powder
(uienpoeder)
1/8 cup ground cumin
(gemalen komijn ofwel djinten)
1 tablespoon garlic powder
(knoflookpoeder)
1 tablespoon paprika
(paprikapoeder)
1 tablespoon sea salt
(zeezout)
Put ingredients into a jar and shake.
(doe alles in een pot en schud)

<3 DRY ONLION SOUP MIX <3

2/3 cup dried, minced onion
(gedroogde, gehakte uitjes, ook bekend als fruitjes, ligt vaak bij de Indische ingrediënten)
3 teaspoons parsley flakes
(gedroogde peterselie)
2 teaspoons onion powder
(uienpoeder)
2 teaspoons turmeric
(kurkuma)
1 teaspoon celery salt
(selderijzout)
1 teaspoon sea salt
(zeezout)
1 teaspoon sugar
(suiker... moet dat? Ik zou het zonder doen)
1/2 teaspoon ground peppe
r (gemalen peper)
Mix all ingredients in a jar, then give the jar a good shake. I’d recommend shaking the jar to mix the ingredients well before each use.
Use 4 tablespoons in a recipe in place of 1 packet of onion soup mix. Store this in a dry, cool place.

(mix alles in een pot en schud goed. Ik raad je aan om voor elk gebruik de pot opnieuw te schudden. Gebruik 4 eetlepels in je recept in plaats van 1 zakje uiensoep. Droog en koel bewaren)

<3 RANCH <3

5 tablespoons dried minced onions
(gedroogde, gehakte uitjes/fruitjes)
7 teaspoons parsley flakes (gedroogde peterselie)
4 teaspoons salt (zout)
1 teaspoon garlic powder (knoflookpoeder)
Mix together and store in an air tight container.
For dressing: Mix 2 tablespoons dry mix with 1 cup mayonnaise and 1 cup buttermilk or sour cream.
For dip: Mix 2 tablespoons dry mix with 2 cups sour cream.
Mix up a few hours before serving, so the flavors all blend.
*Can also substitute Greek Yogurt in the Ranch! I PROMISE your kids and spouse will NEVER notice!

(Voor een dressing: mix 2 eetlepels met een cup mayonaise en een cup karnemelk of sour cream.
Voor dip: mix 2 eetlepels met 2 cup sour cream
Mix een paar uur voor gebruik zodat de smaken goed kunnen mengen.
* Je kunt ook Griekse yoghurt gebruiken, ik zweer je dat man en kinderen dit nooit zullen merken!)

(¯`v´¯)
`*.¸.*´
¸.•´¸.•*¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´ .•´ ¸¸.•¨¯`•.•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•...
┊  ┊  ☆
┊  ★

Rondje Markthal - Koppert Cress

Bij het foodblogevent bij restaurant/supermarkt Wah Nam Hong hoorde ook een rondje Markthal. Een geweldige beleving! Vlees, groente, noten, snoeperij, kruiden, lekker eten, je komt ogen, neuzen en smaakpapillen tekort!

Een opvallende aanwezige is Koppert Cress, die samen met enkele andere verkopers van met name fruit in Natuurlijk! zit. "Cress" zijn net ontkiemde zaden. We kennen het allemaal in de vorm van tuinkers, maar Koppert Cress gaat verder. Zo heb je Honny Cress, zoete plantjes (volgens mij jonge steviaplantjes!), Limon Cress (een basilicumsoort die niet naar basilicum maar naar frisse limoen smaakt) en Rock Cress (volgens mij knoflookbieslook, waarbij de hoesjes van de zaadjes een leuk extraatje zijn). En nog veel meer!

We hebben er een paar mogen proeven. En zijn onder de indruk!

Groente als garnituur staat altijd mooi, maar wordt in de praktijk wel eens opzij gelegd i.p.v. opgegeten. Bij deze cressjes is dat zonde. Het voegt namelijk echt wat toe! Zo'n Limon Cress maakt bijvoorbeeld vis, schaal- en schelpdieren of toetjes net even wat lekkerder. Er zijn mooie groene, maar ook prachtige purperen, elk met een eigen smaak.

Koppert Cress is vooral via de groothandel zoals de Sligro te krijgen, maar ik heb begrepen dat ze zich in de toekomst ook meer op de particuliere consument willen richten. De plantjes zijn i.i.g. al in de Markthal te koop, en ook een heel apart iets dat "Sechuan Buttons" heet! Dit is iets dat iedereen een keer moet ervaren!

Het is de bloemknop van de Sechuanpeper, gele bolletjes, enigszins lijkend op verse kamille. En de sensatie die je ervaart is een beetje te vergelijken met een explosie van Napoleon citroenballen! Dat klinkt eng, maar het is echt iets heel bijzonders wat zo'n klein plukje van die bloemknop teweeg brengt! Het tintelt, het is een concentratie van citroen, je denkt dat je mond helemaal vol zit en toch is het maar een klein plukje! Deze sensatie houdt meerdere minuten aan. Bijkomend voordeel is, dat het je mond "reinigt", neutraliseert, al klinkt dat misschien tegenstrijdig na mijn beschrijving van die citroenexplosie. En toch is het zo. Ik was erg onder de indruk!

woensdag 24 augustus 2016

Een middag Wah Nam Hong - Aziatisch stomen - zo simpel is het.

Tijdens mijn bezoek (22-8-2016) aan het foodblogevent Kom Op Stoom in restaurant/supermarkt Wah Nam Hong (Rotterdamse Markthal) deed Caroline Wimmers een rondleiding door de winkel, die uit twee etages bestaat. Op de begane grond is het supermarktgedeelte, een uitgebreide supermarkt met een diepvries- en versafdeling, op de eerste verdieping vind je kookgerei en prachtige serviezen, en het restaurant waar je heerlijk kunt eten.

Het onderwerp was "stoomgerechten". Later die middag zou chefkok Tim Kan nog laten zien hoe je snel zelf rijstnoedels kunt maken (van scratch af dus, en met stoom), nu begon Caroline haar rondleiding met een snelle cursus "zo stoom je op zijn Aziatisch".

Er wordt gebruik gemaakt van een bamboe stoommandje. Die heb ik zelf ook en ik heb altijd gedacht dat je die op een pan water plaatst. Werkt ook, maar nee, zo hoort het eigenlijk niet! Het mandje (maar het kan ook met een schaaltje) wordt op een opzetroostertje of metalen ring IN een wok gezet, daar gaat dan water in en vervolgens de deksel erop. Zo stoom je bijvoorbeeld dimsum, bapao, groente of vis, of zelfgemaakte rijstnoedels zoals we dat later zouden leren. Om kleven te voorkomen leg je een bakpapiertje in het mandje. Die kun je ook kant en klaar op maat, met gaatjes erin, kopen.

We deden ook een rondje supermarkt en het was adembenemend wat we allemaal aan variatie zagen, bijvoorbeeld de noedels en de rijst. Heel aantrekkelijk was het rijstmengsel met o.a. graansoorten en linzen! Het zag er uit als kippenvoer, maar ik ken het en weet dat het heel lekker is!

Vanzelfsprekend werden ook de dimsum en bapao bekeken in de vriezer. Dit zijn de dimsums die we ook in restaurants terug zien (oké, de allergrootste toprestaurants maken ze zelf ;) maar daar betaal je dan ook voor).

Een bekende dimsum is Ha Kouw (dit kan op veel manieren geschreven worden). Een witte, halfbolle dimsum met wit, wat kleverig deeg en een goddelijke garnalenvulling. Caroline vertelde dat de echte Chinese kok, als die uit eten gaat, eerst deze dimsum bestelt. Bevalt die niet, dan is de rest ook niet goed en vertrekt hij.

Bapao, de gevulde gestoomde broodjes, vind je tegenwoordig in elke supermarkt in de diepvries. Gestoomde broodjes met een vulling, meestal hartig, maar zoet kan ook. Nou woon ik in de binnenlanden van de polder, buiten de Randstad, met de dichtstbijzijnde toko op 20 km afstand, dus ik ren waarschijnlijk wat achter de trends aan, maar het schijnt tegenwoordig helemaal "hot" te zijn om ongevulde dimsumbroodjes te kopen en die zelf te vullen! Net als een pitabroodje.

Een veelbelovend begin van een interessante middag! Waarin ik leerde hoe je wél moet wokken, dat je ook ongevulde bapaobroodjes kunt kopen en over Chinese soepjes in de rijstkoker, maar daar schrijf ik een andere keer misschien nog eens over ;)

dinsdag 23 augustus 2016

Op stoom komen in Wah Nam Hong

Mij was gevraagd om foto's te komen maken bij het foodblogevent "Kom op stoom" door Wah Nam Hong, de Aziatische supermarkt met restaurant in de beroemde Markthal in Rotterdam. Er zou een demonstratie rijstnoodles maken worden gehouden door chefkok Tim Kan, veel informatie over stomen en de producten in de supermarkt worden gegeven door Caroline Wimmers en een rondleiding door de Markthal door Marloes (sorry, ik ben je achternaam kwijt...) inclusief een bezoek aan de bioslager De Groene Weg, die een les gaf in het verdelen van een half varken (de romp dan).

Niemand minder dan de ambassadeur van Indonesië, Zijne Excellentie I Gusti Agung Wesaka Puja, had te kennen gegeven graag aanwezig te willen zijn op deze middag!

Chefkok Tim Kan is ook een soort ambassadeur: van de Aziatische keuken. Het is namelijk heel moeilijk om écht goede Aziatische koks te vinden. Men denkt al snel dat je geen opleiding nodig hebt om nasi goreng te kunnen bereiden, maar de echte traditionele Aziatisch keuken gaat veel verder dan de afhaalchinees. Er zitten technieken en tradities achter waarbij de Franse cuisine verbleekt! Tot zijn grote vreugde begint er nu een MBO-opleiding Aziatisch Koken.

Het was een geweldig informatieve middag waar ik de komende tijd meer over wil gaan schrijven, hou deze blog dan ook in de gaten!

maandag 22 augustus 2016

Stiltecoupé

Op weg naar huis na een geweldige dag in Rotterdam, waar ik snel meer over zal schrijven. Nu genieten van de rust van de stiltecoupe in de intercity van Rotterdam naar Zwolle, stoel voor mijzelf alleen (eenpersoonsplek), een heerlijke dag achter de rug (verslag volgt!) met zalig eten...
Ik klaag niet!

Note to self: recept zoeken van Turkse gözleme!

zondag 21 augustus 2016

Chinees in het Openluchtmuseum


Ik bezoek na mijn fietstochten en uitstapjes graag een Chinees voor een soepje of een loempia. Er zijn nog heel wat Chinezen waar de tijd heeft stilgestaan, sommigen hebben zelfs nog geen site. En soms kun je daar verrassend lekker en goedkoop eten. Dan weet je: die loempia komt niet uit de diepvries, maar is daar ter plekke gevouwen. Een heerlijk knapperige omelet, daarin gesneden ham of kipfilet en véél verse taugé met een heerlijke bite. Niet te vet (een met olie doorweekte loempia vind ik een misdaad!), een tikje zilt van smaak. Het is geen driesterrenvoer, maar hier zit ambachtelijk vakwerk en volgens mij ook liefde in!

Voor slechts een paar euro heb ik daar een volledige maaltijd aan, want een goede ouderwetse Chinees maakt enorme porties. Ik heb gehoord dat dat typisch Chinees is, omdat het een teken is dat je te krap hebt gekookt als alles schoon op gaat.


Chinees restaurant Azië!

In de jaren twintig van de vorige eeuw verschijnen in Amsterdam en Rotterdam de eerste Chinese eethuisjes. De klanten zijn Chinese zeelieden, die tijdelijk in de stad verblijven. Met de komst van repatrianten uit het voormalige Nederlands-Indië, eind jaren veertig, ontstaat de unieke Chinees-Indische keuken.

Chinese restaurants
Vanaf 1950 raken de Nederlanders steeds meer gecharmeerd van het aan hun smaak aangepaste eten. Bovendien zijn de porties groot en goedkoop. De welvaart neemt toe en ‘naar de Chinees gaan’ wordt populair. Dit succes maakt dat meer Chinezen naar Nederland komen. Ze gaan werken bij een bevriende restauranthouder of beginnen hun eigen zaak. De jaren vijftig, zestig en zeventig vormen de glorietijd van de Chinese restaurants in Nederland.

Het restaurant is een reconstructie van een Chinees restaurant rond 1960.


Bron: www.openluchtmuseum.nl
Foto is van mijzelf.

Wecken

Openluchtmuseum - de weckvoorraad in een Groningse boerderij en de Molukse barak.
Ik vind het een mooi, rijk gezicht. Mijn oma deed het vroeger ook. Ik moet bekennen dat ik het niet zo lekker vond... Er gaat niks boven vers! Maar ja, vroeger was dat een beetje lastig, buiten het seizoen.

Oude keuken

Keuken in een Groningse boerderij in het Arnhemse Openluchtmuseum.

zaterdag 20 augustus 2016

Keuken uit de jaren vijftig en zeventig

Wat een feest van herkenning, die arbeidershuisjes in het Openluchtmuseum! Het granieten aanrecht en de betegelde gootsteen, elke vijftiger kent het nog wel. En is zo'n aanrecht niet veel handiger dan zo'n modern kunststof blad, dat snel krast en waarop je je hete pannen niet kunt zetten?

En wat veel Brabantia! Iedereen had volgens mij die metalen wandrekjes in zwart met planken in primaire kleuren, broodtrommels, pedaalemmers... Die trouwens stevig aan de prijs waren. Ik kreeg vorige week van een vriendin het boekje "Baby Boomers" van Jack Botermans en Wim van Grinsven en daar stond een advertentie in uit die tijd, van Brabantia zelf. Diezelfde pedaalemmer als op de foto kost 16,75 (in guldens; in euro's zou dat bijna 8 euro zijn), en dan heb ik het over pakweg 40 jaar geleden!

Ik miste wel het eten uit die tijd. KingCorn brood. Of de concurrent, Bums Dwarsgebakken (wat is in vredesnaam "dwarsgebakken"? Als beelddenkend kind kwam ik er maar niet uit!). En chocoladehazelnootpasta met échte hazelnoten er doorheen.


donderdag 18 augustus 2016

BBQ

Heel vervelend weer 😂

Wat wel bijzonder is, is dat er geen wespen zijn en weinig vliegen!

dinsdag 2 augustus 2016

Ongeluk

Ik hoorde net dat er een vrachtauto met chocolade en amandelen is gekanteld op de A2 en dat het wegdek nu schoongemaakt moet worden.
Zouden ze vrijwilligers kunnen gebruiken? *kwijl*

EINDHOVEN - Op de snelweg A2 bij Eindhoven is dinsdagmiddag een vrachtwagen met chocolade en amandelen gekanteld. Een deel van de lading kwam op het wegdek terecht. De vrachtwagen kantelde op de hoofdrijbaan richting Maastricht. Het ongeluk had een fikse file tot gevolg.
De hoofdrijbaan werd tijdelijk afgesloten om de rotzooi op te ruimen en de vrachtwagen te bergen. De parallelbaan bleef hierbij open. Dinsdagavond rond tien voor tien ging de A2 weer helemaal open.

Tussen knooppunt Leenderheide en knooppunt Batadorp stond het rond vijf uur over een lengte van acht kilometer stil. Rond acht uur werd de hoofdrijbaan afgesloten. Toen stond er nog vier kilometer file.