dinsdag 8 november 2016

Sneeuwster

Jolanda heeft het recept van een sneeuwster (jeweetwel, zo'n taart met advocaat en een laag poedersuiker) gedeeld en die deel ik graag even door!

De feestdagen komen er weer aan, en dan is het toch altijd wel fijn als je iets bij de koffie kunt serveren. Dan kun je natuurlijk naar de bakker toegaan voor een taart, of je haalt een pakket van Dr. Oeker, maar dat is ook niet goedkoop.
Je zou ook kunnen besluiten om zelf een Sneeuwster te maken. Dat is relatief simpel, en heel budget vriendelijk. Deze zelfgemaakte Sneeuwster komt in de 8 punts versie op €0,33 per punt, en in de 12 punts versie op €0,22 per punt uit.
Bakbenodigdheden:Springvorm met een diameter van 22 cm en een mixer.

Ingrediënten

* Ei 250 gr.
* Suiker 150 gr
* Vanillesuiker 8 gr
* Bloem 110 gr
* Maïzena 35 gr
* 400 gr. Slagroom
* Eetlepel suiker
* Beetje advocaat (2 borrelglaasjes?)
* Poedersuiker

Bereiding:

  • Mix de eieren en de suiker samen totdat er een dikke schuimmassa ontstaat. Je kunt rustig 10 tot 15 minuten aan houden om te mixen. Des te langer je mixt, des te luchtiger het biscuit.
  • Als je klaar bent met mixen roer dan voorzichtig de bloem en de maizena door het eier-suiker mengsel heen. Probeer zo weinig mogelijk te roeren, als je teveel roert dan raak je de lucht in het beslag kwijt.
  • Giet vervolgens het beslag in een ingevette springvorm met een diameter van ongv. 22cm.
  • Bak het biscuit in 25 tot 30 minuten af in een oven op 180 graden. als je een hetelucht oven hebt, zet de oven dan op 160 graden.
  • Als het biscuit gaar is, haal hem uit de oven en laat hem even in de vorm afkoelen. Verwijder de springvorm na ongv. 10 minuten en laat de biscuit bodem goed afkoelen. Deze bodem kun je ook heel goed een dag van te voren bakken. (En als je ruimte in de diepvries hebt, dan kun je hem ook een week of meer van te voren bakken)
  • Als de bodem is afgekoeld, snij hem door midden. (Overdwars)
  • Voeg een eetlepel suiker aan de slagroom toe en klop deze stijf. Maak een “heuvel” op de onderste plak biscuit met de stijfgeslagen slagroom. (In het midden dus ruim hoger als aan de zijkanten!)
  • In de bovenste plak snijd je vervolgens een van de volgende patronen.


  • Leg de plak ingesneden biscuit vervolgens boven op de slagroomheuvel. Druk de buitenste rand aan, en dan zie je dat de ster open gaat staan.
  • Maak in het midden van de ster in de slagroom een klein kuiltje, en doe daar voorzichtig de advocaat in.
  • Bestuif de bovenkant voordat je hem opdient met poedersuiker en klaar is je sneeuwster!

Tips:

  • Als je niet van advocaat houdt, of als er ook kinderen bij zijn, dan kun je de advocaat vervangen door jam of lemoncurd.
  • Het is ook heel lekker om voordat je de slagroom op de onderste biscuitplak doet, een dun laagje jam of advocaat op de bodemplak te smeren.
  • Als je de taart ruim van te voren maakt, dan kun je de slagroom verstevigen met slagroomversteviger, of een blaadje gelatine per 100 ml. Slagroom (voor deze taart dus 4 blaadjes gelatine) Week de gelatine blaadjes in koud water, los deze vervolgens op in 2-3 eetlepels water die je licht verwarmt. (Niet laten koken) Laat iets afkoelen, en vermeng deze met de slagroom als je de slagroom op gaat kloppen.

Prijsberekening:

Molenbloem 110 Gr. € 0,08
Zout Snufje  € 0,00
suiker 150 Gr. € 0,10
Maïzena 30 Gr. € 0,07
Slagroom 400 Gr. € 0,90
Ei 250 Gr. € 0,56
Advocaat Borrelglaasje € 0,50
Totaal: €2,22

Geen opmerkingen:

Een reactie posten