donderdag 10 november 2016

Cavolo nero, wat is dat nou weer?

Deze week bij AH in de bonus: cavolo nero, letterlijk: zwarte kool, maar beter bekend als palmkool. Een zeldzame koolsoort in de winkel, maar in de volkstuin wat meer bekend. En nu dus bij Appie.

En nieuwsgierig als we zijn willen we dat wel eens proberen!

Al googlend ontdek ik dat het een stevige structuur en smaak heeft, te vergelijken met boerenkool, maar meer "bite" (tenzij je het doodkookt zoals onze oma's vroeger deden) en donkerder van kleur. En dat het vooral bij pasta wordt gegeten!

Ik vond een recept,  Pasta burrata con cavolo nero e branzino (pasta met burrata, palmkool en zeebaars). Het recept had ook stukjes chorizo, dat vond ik wel genoeg dus de zeebaars heb ik achterwege gelaten. De burrata is mozzarella met room. Die heb ik vervangen door goedkope mozzarella.

Recept (met aantekeningen):

Pasta burrata con cavolo nero e branzino Aantal personen 4 Stuks.
Bron: Giovanni Caminita (24 kitchen)

Hier zie je ook een videootje!

400 g fusilli
1  sjalot
1 teentje knoflook
1  rode peper (mespuntje sambal)
500 g palmkool
olijfolie
200 g salami
burrata kaasje  dat werd dus mozzarella
zeebaarsfilets niet gedaan

Kook de fusilli gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking (ik deed een bouillonblokje in het water).
Giet de fusilli af en bewaar wat van het kookvocht.
Pel en snipper de sjalot. Pel de knoflook. Snijd het puntje van de peper, klop de zaadjes eruit en snijd de peper in ringen.
Verwijder de harde nerf van de palmkool en snijd de palmkool fijn. Was en droog de palmkool in de slacentrifuge. De palmkool was door Appie al keurig gesneden - wel mét de nerven, maar dat was geen straf.
Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en rode peper circa 3 minuten. Voeg de palmkool toe en stoof circa 4 minuten mee. Snijd de salami in dunne plakjes en voeg toe samen met het kookvocht van de pasta. Meng de pasta erdoor en warm circa 3 minuten door. Snijd de burrata mozzarella in kleine blokjes.

Gegrilde zeebaarsfilet
Verwarm een grillpan voor. Besprenkel de huid van de zeebaars met olijfolie. Gril de zeebaars circa 3 minuten op de huidkant. Zet het vuur uit, draai de vis om en dek af met aluminiumfolie.


Serveren
Schep de pasta in diepe borden en leg er een zeebaarsfilet op. Strooi de burrata mozzarella erover.

bereiding ca 30 minuten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten