vrijdag 4 november 2016

Ribstoof met herfstbok en abrikoos

En dit recept heb ik eerder deze week gemaakt. Hij staat ook in een recent blaadje van de Jumbo.

Ik had nog een klein stukje riblap in de vriezer en de abrikozen kocht ik los bij De Tuinen. Het spek kwam van 2 plakjes ontbijtspek (ik kook immers voor 1 persoon met een kleine eetlust ;) ).

Ontbijtkoek klinkt misschien raar, maar het is volgens mij een heel oude manier om het suddervocht te binden, en de kruiderij erin past prima bij het gerecht!

4 porties Eenvoudig 826 kcal per persoon

Voorbereidingstijd     45 min
Wachttijd     120 min
Totale tijd     165 min

Ingrediënten
    600 g     magere riblappen
    3 el     olijfolie
    75 g     gerookt ontbijtspek
    2     uien
    1     flesje herfstbok (30 cl)
    250 ml     runderfond (pot 350 ml)
    75 g     gewelde abrikozen
    1 takje     rozemarijn
    4     kruidnagels
    3 plakjes     ontbijtkoek
    1500 g     kruimige aardappelen
    500 g     sperziebonen
    200 ml     melk
    1 snufje     zout
    1 snufje     peper
    1     pureestamper

voor 4 personen
Bereidingswijze

    Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit in een braadpan de olie. Bak de riblappen in 4 min. aan beide kanten bruin aan. Neem het vlees uit de pan.
    Bak in het bakvet de spekreepjes 3 min. Voeg de uienringen toe en bak 5 min. zachtjes. Leg het vlees terug in de pan.
    Schenk het bier met de fond voorzichtig in de pan. Voeg de abrikozen, het takje rozemarijn, de kruidnagels en de ontbijtkoek toe. Breng tegen de kook aan
    Draai het vuur laag en stoof het vlees in 2 uur zachtjes gaar.
    Kook de aardappelen in water met een beetje zout in 20 min. gaar. Kook de sperziebonen in 6-8 min. beetgaar. Verwarm de melk. Giet de aardappelen af. Stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper.
    Schep de aardappelpuree op 4 borden. Verdeel er de ribstoof met de saus over. Serveer met de sperziebonen.

Voedingswaarden    per portie
Energie (kcal)     826
Koolhydraten (g)     105
Eiwitten (g)     48
Vet (g)     19

Tip
Gebruik de rest van de fond in een saus of soep voor een extra volle smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten