dinsdag 29 december 2015

Asperges in de winter!

Moet niet gekker worden: in Brabant worden al asperges gestoken...!

‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt’, asperges steken nu al de kop op in Mierlo

MIERLO - Aspergekweker Jos Huijbers van Aspergehof in Mierlo kan zijn ogen nog steeds niet geloven. Maandag kon de kwekerij veertien kilo aan asperges steken. “Naar mijn weten is dat nog nooit in december gebeurd”, aldus Huijbers.
“Dit is uniek”, herhaalt de kweker uit Mierlo meermaals. “Normaal wordt het in november snel koud en stijgen de temperaturen pas in het voorjaar. Rond maart en april komt het buiten rond de tien graden uit. Pas dan gaan de asperges groeien.”

Reden tot verkoop, maar niet per se tot vreugde
Dat loopt dit najaar wel anders, zo ondervindt Huijbers – overigens zeker niet als eerste. Omdat de zachte temperaturen in december zo lang aanhielden is ook de bodemtemperatuur gestegen. En dat betekent een vroege oogst.

“We hebben vandaag veertig kilo aan asperges gestoken. We kunnen gelijk beginnen met de verkoop, het bordje staat al buiten”, verklaart Huijbers.

Toch is dat niet per se reden tot vreugde. “Uiteraard wordt het volgende week kouder dan nu en daalt de temperatuur uiteindelijk wel onder de tien graden. De stengels die nu geschoten zijn, groeien dan niet meer, maar blijven wel in het bed zitten.”

Kleinere oogst
Omdat sommige asperges niet volledig tot groei komen, zal de oogst in het voorjaar kleiner zijn. “Maar dat komt wel goed, de natuur en de plant hervat zich wel”, verklaart Huijbers.

Bovendien maakt dat de vroege oogst niet minder bizar. “En dat maakt het ook weer mooi”, aldus de kweker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten