zaterdag 7 januari 2017

Köfte met parelcouscous

Een vriendin van me had spullen over van Mathijs' Maaltijdbox en dacht meteen aan mij. De recepten staan niet online, maar ze had die er ook bij. Ik was er superblij mee, dat had ze goed ingeschat!

Vandaag heb ik het eerste gerecht geprobeerd: köfte met parelcouscous.

Nou zal parelcouscous er niet meer bij, maar een snelle google leerde dat Jumbo die tegenwoordig ook heeft, en inderdaad, vandaag heb ik het gevonden! Wel aan de prijs, maar voor kleine eters is dat niet zo heel erg ;)

In het recept is sprake van "Afrikaanse kruidenmix". Dat is een interessant mixje en bestaat uit 43% specerijen (koriander, paprika, peper, venkelzaad, foelie, kruidnagel, kaneel, chili's), zout, 9% citroensappoeder (citroensapconcentraat, maltodextrine), 4% citroenschillen, 1% rooibosthee en laurier. Ik zou niet weten waar ik het kan kopen maar gelukkig zat het er bij.

Conclusie: ik hou ervan!!!

2 thl Afrikaanse kruidenmix
1/2 bosje bosui
broodkruim (ook meegeleverd, zag er anders uit dan paneermeel)
1 courgette
150 g parelcouscous
2 rode puntpaprika's
250 g rundergehakt
100 g Turkse yoghurt
verse munt en platte peterselie
boter
1 bouillonblokje
1 ei
zout
zwarte peper

  1. Snij de peterselie fijn. Doe het gehakt in een schaal met ei, broodkruim, peterselie en Afrikaanse kruidenmix. Meng het en draai er kleine balletjes van.
  2. Verwarm een klontje boter in een koekenpan en bak de balletjes in 8 minuten om en om bruin.
  3. Snij de bosui in ringen en de courgette in blokjes. Doe in de laatste minuten de bosui en de helft van de courgette bij de balletjes.
  4. Bereid de parelcouscous volgens gebruiksaanwijzing met een verkruimeld bouillonblokje. Snij de puntpaprika's in blokjes. Roer de andere helft van de courgette en de paprika's door de gare couscous (eigen aantekening: omdat ik me af vroeg of de courgette dan wel goed gaar werd, heb ik alle courgette meegebakken met de bosui).
  5. Verdeel de parelcouscous en de köfte. Schenk het braadvocht van de balletjes erover. Snij de munt fijn en strooi erover. Serveer met de yoghurt, zwarte peper en zout (ik heb yoghurt, zout, peper en munt door elkaar geroerd).

2 opmerkingen:

  1. Leuk recept. Hier vind je diverse recepten om zelf kruidenmixen te maken:
    https://tallsay.com/page/4294973409/kruidenmixen-zelf-authentieke-turkse-kofte-kruidenmix-maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er staat ook een recept voor baharat kruidenmix op die pagina, dat past misschien beter bij de jouwe.

    BeantwoordenVerwijderen