zaterdag 21 januari 2017

Orzo met courgette, romatrostomaten en gruyère

En vandaag hadden we deze, ook geïnspireerd op een Hello Freshrecept. Orzo is pasta die eruit ziet als flinke rijstkorrels. Ik heb rijst noch pasta gebruikt, maar de Zero Rice die momenteel weer bij Action te krijgen is (samen met de spaghetti en noodles variatie). Verwacht daarvan geen rijstsmaak, het is op zich tamelijk smakeloos en echt voedingswaarde heeft het niet, het is vooral vezels. Wat op zich niet slecht is natuurlijk. Maar het heeft een prettige bite en in een goed recept is het prima te doen.

En dit is een perfect recept ervoor!

Als tomaat gebruikte ik de los verkrijgbare minipruimtomaten. Verschillende supermarkten hebben op de groente-afdeling allerlei zelfschep-minitomaatjes: gele, oranje, donkerrode, roma-achtige... Ik heb de langwerpige tomaatjes genomen en bereid zoals aan het eind van het recept als extra mogelijkheid werd genoemd voor als je wat meer tijd hebt: met wat olijfolie, peper en zout 15 minuten in een oven van 200 graden roosteren en ná het serveren over de courgette-orzo verdelen.
Eigen foto

Het tegelijk roosteren van pijnboompitjes en fijngehakte rozemarijn bleek inderdaad een geweldige combinatie!

Ik vond het een zeer lekker gerecht, vooral vanwege de rijke smaak van de minitomaatjes en de elkaar versterkende combinatie van pijnboompitjes en rozemarijn.
Foto: HelloFresh

Orzo met courgette, romatrostomaten en gruyère


Met rozemarijn en pijnboompitten

Een zachte en romige maaltijd met zoete tomaten, pittige gruyère
en knapperige pijnboompitten. Je roostert de pijnboompitten
samen met wat rozemarijn waardoor beide smaken er nog meer
uitspringen.

30-35 min gemakkelijk, vegetarisch, kindvriendelijk

1 Bereid de bouillon. Snipper de sjalot en snijd of pers de knoflook fijn.
Snijd de courgette in halve plakken en halveer de mini-romatrostomaten.

2 Verhit de roomboter in een pan met deksel en fruit de sjalot 2 minuten
op middellaag vuur. Voeg de orzo toe en bak al roerende 1 minuut. Voeg
de bouillon toe en kook de orzo, afgedekt, 8 - 10 minuten. Roer goed over
de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen.

3 Verhit ondertussen een koekenpan op hoog vuur en rooster de
pijnboompitten met de helft van de rozemarijn, zonder olie, goudbruin.
Haal uit de pan en bewaar apart.

4 Verhit de olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de courgette, knoflook
en overige rozemarijn 6 - 8 minuten op middelhoog vuur. Voeg halverwege
de mini-romatrostomaten toe.

5 Voeg de helft van de gruyère en de groenten toe aan de orzo. Breng op
smaak met peper en zout.

6 Verdeel de orzo over de borden. Garneer met de rozemarijnpijnboompitten
en overige gruyère.

Benodigdheden: Pan met deksel, koekenpan
Ingrediënten per persoon:
Sjalot (st) 1/2
Knoflookteen (st) 1
Courgette (st) 1/23
Mini-romatrostomaten (g) 125
Orzo (g) 85
Pijnboompitten (g) 10
Rozemarijn (tl) 1
Groentebouillon (ml)* 175
Roomboter (el)* 1/2
Olijfolie (el)* 1/2
Peper & zout* Naar smaak

Tip! Gruyère is een relatief pittige kaas. Zijn er mensen die hier geen
liefhebber van zijn? Voeg de gruyère dan niet toe aan de orzo, maar laat de
liefhebbers het gerecht er enkel naar smaak mee garneren.
Heb je meer tijd? Rooster de mini-romatrostomaten dan met een beetje
olie, peper en zout 15 minuten op 200 graden in de oven. Voeg alle
courgette toe aan de orzo en verdeel de mini-romatrostomaten na serveren
op de orzo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten