zaterdag 7 januari 2017

Haaienvinnensoep

"Klap voor liefhebbers haaienvinnensoep"
Aldus De Telegraaf.

Schrik niet. "Mijn" haaienvinnensoep heeft niks met haaien te maken. Het is een brouwsel met aardappelzetmeel en eisliertjes op basis van zelfgestookte bouillon, ve-tsin voor een beetje China Syndrome en eventueel gesnipperde ham en bosuiringetjes.

Ik dacht dat ik 'm al op een blog had gezet, maar ik kan hem niet terug vinden, dus zet ik 'm hier neer.

1/2 l water
kipbouillonblokje of zelfgetrokken kipbouillon met zout, ve-tsin en peper
flinke theelepel aardappelzetmeel
ei
snufje witte peper
fijngesneden schouderham, bosui, bieslook o.i.d. om het af te maken

Water en kipbouillonblokje, aan de kook brengen. Beter nog: zelfgetrokken kippenbouillon met een snuifje zout, wat ve-tsin en witte peper als basis gebruiken! In bouillonblokjes zitten namelijk kruiden en specerijen die je bij de Chinees niet terugvindt in je soepje.
Flinke theelepel aardappelzetmeel met beetje water aanlengen. De hoeveelheid is een beetje trial and error.
Klop het ei los met wat peper.

Als de bouillon kookt: aardappelzetmeelpapje nog even doorroeren en erdoorheen kloppen.
Daarna de pan van het vuur (belangrijk!) en het eimengsel erdoor kloppen.


PEKING - De liefhebbers van haaienvinnensoep krijgen het steeds moeilijker. Air China Cargo zet een punt achter het vervoer van de vinnen. Daarmee sluit deze grote vervoerder zich aan bij ruim dertig andere luchtvaartmaatschappijen die de haaienvin al eerder in de ban deden.

Foto: Wikimedia commons
Wetenschappers schatten het jaarlijkse aantal haaien dat slachtoffer wordt van de jacht op hun vinnen op ongeveer 73 miljoen, zo meldt de Chinese krant South China Morning Post zaterdag. Met name de Chinezen lopen warm voor deze soep. Maar door beschermende maatregelen neemt de consumptie tot genoegen van dierenbeschermers snel af.
Haaienvinnensoep geldt als een delicatesse in Azië. Nu de vinnen schaarser worden, kan de prijs oplopen tot omgerekend tientallen euro's per kom. De soep is altijd beschouwd als een teken van weelde en prestige. Gezond is deze soep niet. Onderzoekers hebben aangetoond dat de soep neurotoxine bevat, een giftige stof die onder meer met de ziekte van Alzheimer in verband wordt gebracht.
Air China Cargo is onderdeel van Air China, de Chinese nationale luchtvaartmaatschappij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten