zondag 24 januari 2016

Leberknödelsuppe

Zojuist mijn laatste blikje Leberknödelsuppe uit Duitsland geopend. Dat betekent dat ik de volgende keer maar eens zelf aan de slag moet...

75 gram kalfslever, 4 eetlepels kruim van witbrood, 1 theelepel maizena, 15 gram gesmolten boter, 1 losgeroerd ei, zout en peper, 1 mespunt gedroogde tijm, 1 theelepel gehakte peterselie, 1 bosuitje, 12/ liter kalfsbouillon, 1 1/2 eetlepel fijngesneden bieslook.

Bereidingswijze
Snijd de lever in stukken en leg ze in de mengkom van de foodprocessor. Maal de lever ragfijn. Voeg broodkruim, maizena, boter, 1 1/2 eetlepel ei, zout, peper, tijm, peterselie en bosuitje toe. Laat de machine dan nog zolang draaien, tot alles goed is gemengd. Schep het mengsel in een kom en laat het een half uur in de koelkast staan. Vorm kleine balletjes van het mengsel. Breng intussen de helft van de bouillon aan de kook. Voeg de balletjes toe en houd alles 6 a 7 minuten tegen de kook aan. Schep de balletjes uit de pan. Zeef de bouillon. Breng de gezeefde bouillon samen met de rest van de bouillon aan de kook. Verdeel de leverballetjes over voorverwarmde diepe borden of kommen. Schenk de hete bouillon erbij en strooi er bieslook over.
Serveertips
Geef er kleine harde broodjes bij.

Ander recept:

INGREDIENTEN 4 personen

1 klein stokbrood van 1 dag oud - 1/4 ltr melk - 250 gr runderlever - 1 ui - 1 eetl boter - 1 ei - zout - zwarte peper - 1 theel gedroogde oregano - 2-3 eetl paneermeel - 1 ltr water - 2 vleesbouillontabletten - 1/2 bosje bieslook of diepvries bieslook

Iedereen die wel eens in Zuid-Duitsland of Oostenrijk op vakantie is geweest heeft vast wel kennis gemaakt met deze lekkere soep. Een soep die oorspronkelijk uit Beieren komt, maar ook elders vele vrienden heeft. Het recept komt uit een speciale uitgave van Neue Mode uit 1977 "80 Kochkurse fur Lieblingsrezepte". Echt eens proberen als je tenminste van lever houdt.
Voorbereiding
Melk verwarmen. Brood in dunne plakjes snijden en in de melk doen.
10 minuten goed laten intrekken. Lever in stukken snijden. Ui pellen en in stukken snijden. Lever + ui + uitgeknepen brood in de keukenmachine doen en malen. Boter, ei, zout, peper en oregano erbij doen en ook het paneermeel. Alles goed door elkaar doen, zodat een luchtig deegje ontstaat. Hiervan 8 balletjes vormen.

Bereidingswijze
1 ltr water met wat zout aan de kook brengen. Leverballetjes in het water doen en heel zacht plm. 30 minuten laten trekken. Balletjes uit de pan halen. Bouillon zeven. Weer aan de kook brengen met de vleesbouillontabletten. Leverballetjes weer in de bouillon doen en garneren met bieslook.
Serveertips
Lekker met een knapperig vers broodje

Bron
"80 Kochkurse fur Lieblingsrezepte" (uitgave van Neue-Mode Sonderhefte



Geen opmerkingen:

Een reactie posten