woensdag 27 januari 2016

Gado-gado NIET uit een pakje

Ik kan altijd zo genieten van de koken-zonder-pakjesrecepten van Karin!

“Ik kon mijn ogen bijna niet geloven toen ik dit in de supermarkt ontdekte,” mailde een lezeres, “het ultieme lukt-altijd-zonder-pakjes-en-zakjes-recept is gekaapt. En er moet weer kip in.” Kijk, that’s the spirit. Het voelt als een beloning voor mijn constante kruistocht tegen overbodige fabrieksknutseldingen als lezers dezelfde reflex hebben als ik, namelijk: maar dat maak je toch gewoon even zelf. En inderdaad: wat doet die kip daar nou toch weer? Ik ben dol op kip, geen misverstanden daarover, maar waarom denken die fantasieloze pakjesmakers uitsluitend in kipfilet? Terwijl, gado gado is bij uitstek een vegetarisch gerecht. Bovendien eentje waarbij je lekker van je restjes groente af komt. Wat sperziebonen, worteltjes, kool, eventueel een aardappeltje, handje taugé, pindasausje erover, eitje erbij en klaar.
Uit een pakje: Conimex Maaltijdpakket Kip gado gado

Gekruide Rijst: Rijst 97%, ui, wortel, bladselderij, palmvet.
Sausmix: Pindapasta 33% (pinda, gehard palmvet), tarwebloem, suiker, bruine suiker, zout, aardappelzetmeel, anti-klontermiddel E551, kokos, smaakversterker E621, paprikapoeder, gember, cayennepeper, palmvet, gebrande suikerstroop, melksuiker, maltodextrine, aroma (bevat tarwe), melkeiwitten.
Marinademix: Erwtenpoeder, aardappelzetmeel, maltodextrine, zout, koriander, suiker, aroma, komijn, knoflook, gember, palmolie, citroensap, cayennepeper, rode bietenextract.
Groente-kruidenmix: Zout, maltodextrine, ui 16%, suiker, gistextract, bladselderij, aroma (bevat selderij), witte peper, palmvet, rozemarijn, selderijzaad, nootmuskaat, citroensap, peterseliewortel.
Zelf toevoegen: 250 g kipfilet, 400 g roerbakgroenten, 2 eieren, kroepoek naturel.
Wat zegt Conimex zelf over dit 'Maaltijdpakket'? "Gado Gado is een heerlijke Indonesische combinatie van verse knapperige groenten, malse kipfilet, milde pindasaus en Indonesische gekruide rijst gegarneerd met kroepoek. In dit pakket vindt u alle speciale ingrediënten."
Alle ingrediënten?
Nou nee. Conimex: "U hoeft alleen nog voor verse groenten, eieren, kroepoek en kip te zorgen."
Lacht u even smakelijk met mij mee?
Wat zit er dan wél in dat pak? Rijst, inderdaad, wat een mens altijd wel in huis heeft. En verder palmvet, bindmiddel, vijf varianten suiker (suiker, bruine suiker, gebrande suikerstroop, melksuiker en maltodextrine), niet te vergeten zout, aroma en smaakversterkend gistextract. Oh, en erwtenpoeder niet te vergeten. Je verzint het niet.

Nodig voor 4 personen:
½ witte kool (of bloemkool)
250 g sperziebonen
6-8 worteltjes
100 g taugé
1 komkommer
2 eieren
Pindasaus:
200 g ongezouten pinda's
1 sjalot
1 knoflookteen
evt. 1 dobbelsteen trassie (toko)
1 theel sambal (of 1 rode peper)
4 eetl ketjap manis
kneep limoensap
wat plantaardige olie


Doen:
Breng een flinke pan water aan de kook met zout. Kook hierin eerst de eieren hard. Snij intussen alle groente in handzame stukken. Blancheer ze kort beetgaar, per soort, behalve de taugé en komkommer. Vis eruit met een schuimspaan en laat uitlekken. Giet het kokend water af in een vergiet waar de taugé in zit, dan is die ook meteen gaar. De komkommer blijft rauw. Rangschik alles zo gezellig mogelijk op een grote schaal, de eieren gepeld en doormidden.
Pindasaus: Rooster de pinda's al omscheppend vijf minuten in een droge koekenpan. Laat even afkoelen en maal fijn in de keukenmachine. Giet er een klein kopje water bij tot het goed vloeibaar is. Snipper de sjalot en knoflook, fruit samen met de sambal en eventueel (voor niet-vega's) de trassie in wat hele olie in een steelpan of wok tot geurig. Voeg de natte pinda's, ketjap, limoensap en een snuf zout toe, laat al roerend even pruttelen tot een gladde saus. Te dik? Extra water of ketjap erbij. Schenk de warme pindasaus over de salade.
Lekker met witte rijst en kroepoek (voor de vegetariërs: emping).
Tips:
  1. Geen zak wokgroenten nemen, daar zitten altijd dingen in die je niet wilt hebben (bonken prei, grove stukken ui, fliebels paprika).
  2. De groente niet wokken à la Conimex, maar blancheren, zoals het hoort. Wokken doet u maar weer een andere keer.
  3. Ook lekker: garneren met gehakte bladselderij of gebakken uitjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten