Gisteren een geweldig gezellige dag gehad met oude vrienden die ik al heel lang niet meer heb gesproken. Wat een succes!
Ook de bamitafel was goed gelukt. Drie soorten vlees, komkommer in het
zoetzuur, sausjes en vooral de sambal goreng frietstick, die ik in een
grijs verleden van een nieuwsgroep (bestaat zoiets nog?) heb gevist en
altijd al had willen maken, maar nooit aan toe ben gekomen.
De
schrijver van het recept heeft destijds meer mooie recepten uit zijn
Indische verleden op de nieuwsgroep nl.culinair gepost en die bijna
allemaal opgeslagen in mijn receptendatabase (Carta, gratis te
downloaden, werkt zonder fratsen, aanrader!).
Vanwege het
toenemende getrol van lolbroeken is de nieuwsgroep nl.culinair zo'n 10
jaar geleden leeggelopen, helaas, en ben ik er sindsdien niet meer
geweest. Ik ben heel benieuwd hoe het met enkele zeer waardevolle
schrijvers (m/v) van weleer gaat (met één heb ik nog contact). Met name
met de schrijver van dit recept waarvan ik alleen weet dat hij E.d.u. S
heette.
Sambal goreng frietstick (sambal goreng kentang)
Ingrediënten
een paar zakjes frietsticks, chips, of zelfgebakken luciferchips (in olie bakken!)
een uitje
knoflook, fijngeperst of geraspt
beetje sambal
stukje trassie
een grote eetlepel suiker
als je luciferchips hebt: beetje zout
Bereiding
Ik zal ook nooit vergeten dat mijn onvolprezen oma van tijd tot tijd de
moeite nam om sambal goreng kentang voor ons te maken. In een tijd waar
er nog geen cafetaria's waren en McDonalds (echt waar, die tijd is er
geweest!) maakte zij van hele dunne plakjes aardappel frietjes ter
grootte van luciferhoutjes. Niet een luciferdoosje vol, nee een
volwassen portie. Die frietjes werden dan krokant gebakken in de hete
slaolie en goed droog gedept en verstopt voor ons om te voorkomen dat ze
dezelfde exercitie nog een keer moest uithalen. Daarna maakte ze de
saus waar de frietjes doorgeschept werden en dan had je dus een
heerlijke snack, lang voordat de wereld van chips en frietsticks had
gehoord.
Oma ging echter aboluut met haar tijd mee, en toe ergens in
de jaren zestig in Broek op Langendijk de allereerste patato-chips en
frietstick fabriek van Smith werd geopend werd het laatste product acuut
door haar uitgeroepen tot waardige vervanger van haar eigen
lucifer-friet. Ook de bijzondere kwaliteit van de chips gemaakt met
Egyptische aardappelen ontging haar niet en ook daarvan maakte ze al
snel sambal goreng kentang chips.
Ik kwam haar receptje tegen bij
mijn moeder die normaal gesproken aartslui is en houdt van gemak en je
zou verwachten dat ze om die reden dus beslist sambal goreng kentang zou
maken van frietsticks uit de handel en niet van zelf gesneden en
gebakken lucifer-friet. Maar nee, in dit geval was ze van mening dat de
echte sambal goreng kentang gemaakt moest worden van luciferchips al was
het maar omdat er minder zout in zat. Oordeel zelf.
De ui heel fijn snijden en bakken in wat olie tot ze bruin beginnen te
worden, aan het eind de knoflook even mee laten bakken. Niet te lang,
knoflook wordt anders bitter. Dan de sambal toevoegen (theelepeltje),
stukje trassie ter grootte van een klein bouillonblokje, eventueel wat
zout, en tenslotte een schep suiker en eventueel een klein lepeltje
ketjap. Goed roeren tot de suiker goed is opgelost en dan de fietsticks
of de chips erdoorheen scheppen. Na afkoelen vormt het een min of meer
knapperige laag met stukjes ui en sambal en het is heerlijk om te
snoepen of als extra gerecht bij de rijsttafel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten