woensdag 26 juni 2013

De laatste rabarberoogst

Ik heb er een klein taartje van gemaakt, en van de rest ga ik dit maken:
6 weken rijpen... Laat die warme augustusmaand maar komen...! :)

Vorig jaar maakte ik deze likeur voor het eerst, maar als je het een maal geproefd hebt, maak je het elk jaar. Dus hierbij het recept van rabarberlikeur, dat afkomstig is uit ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?’ van Nigella Lawson.
Hier zie je de ingredienten voor de likeur. 

Het gaat er om dat de hoeveelheden zo veel zijn dat de potten die je gebruikt tot de rand toe vol zijn. De rabarber maak je schoon en was je even zodat je het zand eraf spoelt.  

Dan vul je de potten met suiker en rabarber, schud en giet de wodka erbij totdat de pot tot aan de rand gevuld is. 

Deze pot laat je minstens 6 weken staan en dan heb je een heerlijke borrel.


ongeveer 1 kg rabarber voor 600 g schoongemaakt gewicht; 
300 g fijne kristalsuiker; 
1 liter wodka, of meer indien nodig;
2 glazen potten met een inhoud van 1 liter/ 1 fles met een inhoud van 1 liter

Hak de rabarber in stukken en verdeel die in de twee potten. Doe 150 g suiker in elke pot, sluit het deksel en schud goed. Maak de deksels weer los en giet in elke pot 5 dl wodka- ik (N.Lawson) gebruik de goedkoopste die ik kan vinden. Als de potten nu niet vol zijn, giet er dan meer wodka in. Maar dat zal niet nodig zijn, want de rabarber neemt heel wat plaats in de potten in. Doe de deksels weer dicht, zet de potten op een koele, donkere plek en laat ze daar ten minste 6 weken, maar niet langer dan 6 maanden staan. Zeef het vocht en giet het in een fles. Zie hier je rabarberborrel. (Voor 1 liter.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten