zondag 27 oktober 2019

Pindakip van Ashley Willems/Williams uit de slowcooker

Van vriendin A kreeg ik een recept voor kip uit de slowcooker, van Ashley Willems, of Williams zoals tout Pinterest beweert, maar er is een site van Ashley Willems dus ik neem aan dat dat klopt. ik gebruikte de kipdijfilet die in de pas geopende islamitische toko te koop is. Dit vlees heeft net iets meer bite, vind ik.
Online vond ik diverse varianten, maar ik bleef dicht bij de bron en nam het originele recept.

Pindakip uit de slowcooker, super lekker!

28 jan, 2017  in Diner / Recepten voor de slowcooker door Ashley Willems
Een experiment op de zondagmiddag, erg goed gelukt!

Deze pindakip uit de slowcooker lijkt stiekem wel een beetje op de pulled chicken saté, maar dan toch net anders! Ineens kreeg ik een ingeving op de zondagmiddag, binnen 10 minuten lagen alle ingrediënten in de slowcooker. 3,5 uur later hadden we heerlijke pindakip!

We aten er witte rijst bij en zure komkommer, afgemaakt met wat gebakken uitjes! Heerlijk was het volgens alle familieleden aan tafel. Bij het bedenken van een originele naam voor dit gerecht kwamen we alleen niet verder dan pindakip uit de slowcooker..

Maak dit recept met goede kipfilets, kippendijen of kippenpoten. In plaats van rijst smaakt het trouwens ook heerlijk met brood.

Het is ook mogelijk dit recept met kant en klare pindasaus te maken in plaats van de pindakaas, net wat je zelf wilt. Ik zelf ben geen fan van pittig eten, ben je daar zelf wel fan van? Proef en voeg naar smaak bijvoorbeeld wat extra sambal toe. 

Twijfel je nog steeds over de eventuele aanschaf van een slowcooker? Lees mijn tips voor de aanschaf en het gebruik van de slowcooker dan eens door! Klik hier…

Bereidingstijd: voorbereiding +/- 10 minuten + 3,5 uur in de slowcooker. 
Wat heb je nodig? (+/- 4 a 5 personen)
+/- 1250 gram kipfilet of kippendijen
2 gesneden uien (of 1 grote)
3 gesneden lente uitjes
6 eetlepels pindakaas (ik gebruik altijd die van de Lidl, zonder toegevoegde suikers)
5 eetlepels zoete chili saus
100 ml kookroom of kokosmelk
5 eetlepels ketjap (manis)
1 eetlepel sesamolie
3 tenen knoflook
1 theelepel gemberpoeder
1 a 2 theelepels zout
2 theelepels uienpoeder
2 theelepels knoflookpoeder
1 a 2 theelepels zwarte peper (ground black pepper van Badia)
2 theelepels sambal (ik gebruik thuis een milde sambal, maar wanneer je liever wat pittiger eet kun je natuurlijk zelf kiezen welke sambal je toevoegt en hoeveel)
Optioneel: fijn gehakte nootjes voor de garnering.

Ben je benieuwd naar welke standaard producten ik gebruik, zoals welke ketjap, welke peper, klik dan even hier..

Gebruik je namelijk zelf andere producten kan de smaak natuurlijk ook anders uitvallen.

Bereiding:
De bereiding is echt super simpel, alle bovenstaande ingrediënten gaan in de slowcooker. Zet hem aan voor 3,5 uur op low.

De tijd kan per slowcooker verschillen, een Crockpot gaat bijvoorbeeld sneller dan een Andrew James. De eerste keer dus even goed in de gaten houden hoeveel tijd je nodig hebt in jouw slowcooker. 

Let op: er gaat dus verder geen extra vocht in de slowcooker. Na 3,5 uur haal je de deksel eraf en roer je het geheel goed door.. De kip viel direct al uit elkaar die hoefde ik niet meer uit elkaar te pluizen. De pindakip had bij mij direct de goede structuur. Is hij naar je zin toch nog te dun? Gebruik dan wat maizena om het geheel te binden.

Belangrijk.. PROEF, breng naar wens nog verder op smaak.. Maak het bijvoorbeeld zo pittig als je zelf lekker vindt,  je hoeft natuurlijk niet perse het recept helemaal te volgen.. Durf te experimenteren! Dat maakt koken of in dit geval slowcooken nou juist zo leuk!

zaterdag 26 oktober 2019

Revalidatiekoken: Irish Beef and Guinness Stew

Al langere tijd heb ik vervelende gezondheidsklachten die niet echt verklaarbaar zijn tot nu toe (ja, er is van alles geprikt, gescand en doorgelicht en nee, we zijn nog niet klaar met zoeken). Hierdoor word ik lelijk beperkt in mijn mobiliteit. Dat heeft consequenties met boodschappen doen, maar ook met koken, want ik kan niet goed staan.

Gelukkig is er een mogelijkheid om gratis een "trippelstoel" te lenen, dat is een soort luxe bureaustoel voor in huis. Ook al heb ik geen aangepaste keuken, zo'n stoel geeft mij weer de mogelijkheid om lekker te kokkerellen!

Omdat koken op vuur nog wel een uitdaging is met zo'n stoel in een niet-aangepaste keuken (even snel iets bakken lukt nog wel), heb ik de slowcooker maar weer eens tevoorschijn gehaald. Ik was die even uit het oog verloren omdat ik vooral recepten tegen kwam met veel suikerrijke barbecuesauzen en die vind ik niet altijd zo lekker (ik kan niet zo goed tegen suiker0. Ook draadjesvlees vind ik vaak tegenvallen, de bite is weg. Of heb ik het altijd verkeerd gedaan?

Nou kreeg ik de tip om eens rundvlees met Guinness te maken. Doorregen runderlappen, groente en Guinnessbier zijn de basis. Ik kreeg een recept van iemand en besloot het eens te proberen.

In etappes en met wat hulp van mijn lieve vriendin A heb ik de ingrediënten bij elkaar gesprokkeld, o.a. in die net geopende geweldige groenteman in ons dorp. Daar vind je echt van alles wat, ook dingen waarvan je nog nooit hebt gehoord en die je graag zou willen proberen, maar ook die lekkere dikke koningsoesterzwammen en afgelopen week ook cantharellen.

De Guinness (een donker bier) leverde nog wat vraagtekens op. Toen ik thuis het gekochte halveliterblik opruimde, voelde ik er iets in bewegen. Ieuw!!! Ik heb eens goed op het etiket gekeken en ontdekte dat er een "widget" in zit. Nou heb ik die op mijn telefoon, maar nee, dit is weer wat anders:

Een widget (Engels voor "snufje", "apparaatje") is een klein plastic balletje in een blik bier waarmee de eigenschappen van getapt bier wordt nagebootst in bier dat geen koolzuurgas bevat. Zodra het blik geopend wordt, daalt de druk in het blik en barst het balletje open. Dat zorgt ervoor dat er stikstof vrijkomt in het bier. Omdat stikstof slecht oplosbaar is in water ontsnapt het meeste meteen als gas aan de atmosfeer, maar een deel komt daarna langzamer vrij in de vorm van piepkleine gasbelletjes. Deze vormen het schuim. Het wordt onder meer toegevoegd aan Guinness-bier. Meestal wordt kooldioxide gebruikt ('koolzuurgas') om frisdranken en bier in blik van 'prik' te voorzien maar stikstof geeft fijnere belletjes en daardoor een fijner schuim.
Oké dan.

Wat hebben we verder nodig?
Het recept geeft geen hoeveelheden, maar noemt:
Knoflook en ui. Als ui gebruikte ik verse zilveruitjes van de groentewinkel.
Spek (hoeft niet, eventueel mag pancetta ook, ikliet het achterwege)
Worteltjes en bleekselderij, eventueel aardappel (die liet ik achterwege)
Bloem en tomatenpasta (blikje tomatenpureeconcentraat)
Tijm en laurierblad
Rundvlees. Als het echt Iers moet zijn is het lam, maar dit recept gaat uit van rund.
Een fond, liefst van kip omdat die extra smaak toevoegt (ik maakte echter 1/2 liter kipbouillon van een blokje).

Snij het vlees in dikke stukken, geen kleine blokjes. Zo kan het lang sudderen en trekt de smaak in de saus. Te kleine stukjes worden te snel gaar en vallen uit elkaar voor de smaken zich goed kunnen ontwikkelen, aldus de site.

Bak het vlees aan alle kanten goed bruin zodat de smaken vrijkomen.
Vanaf dit punt wijk ik af van het originele recept omdat ik de slowcooker gebruik. Ik heb ui, knoflook, wortel en selderij mee laten bakken. Ondertussen maak ik de kipbouillon van heet water en een blokje, voor de slowcooker volstaat 1/2 liter.

Doe alles behalve bouillon (of fond), het meel en tomatenpuree in de slowcooker. Doe de fond/bouillon in de pan waarin je het vlees hebt gebakken en roer de aanbakseltjes los. Doe dit in de slowcooker en doe die op de hoogste stand. De tijd en de stand doe ik op gevoel, ik heb er een  hele dag voor uitgetrokken en halverwege de stand lager gezet.
Later in de middag mengde ik een lepeltje bloem met de tomatenpuree en roerde die door de pruttel om het wat te binden.

Goedgekeurd!


Foto is van het originele recept