maandag 18 september 2017

Bloemkoolsoep met knoflookpuree

Ik kon goedkoop aan een bloemkool komen, en ik ben dol op soepjes. Een recept is snel gevonden, in dit geval werd mijn avondeten geïnspireerd op dit soepje. Ik heb het een klein beetje veranderd.

De knoflook zou ik een tijdje van tevoren poffen anders brand je je handen bij het uitknijpen. Maak een kommetje van alufolie, doe daar een complete bol knoflook in en besprenkel met olijfolie. Doe een halfuur in een oven van 180 graden en laat dan afkoelen tot je het vast kunt houden.

Verdeel een bloemkool in roosjes en snipper een ui. Verhit wat olijfolie in de soeppan en fruit bloemkool en ui. Doe er wat djinten en koriander bij (dat laatste is mijn toevoegsel) en een liter bouillon (ik gebruikte kipbouillon). Gaar de bloemkool, knijp dan de tenen knoflook erin uit.

Haal de staafmixer erdoor en breng op smaak, indien nodig, met zout en peper.

Het originele recept

Voor 6 grote kommen/borden of voor 10 kleine kommetjes
Glutenvrij
2 el olijfolie
2 preien, het witte gedeelte in plakjes en gewassen
1 vers laurierblad
1 à 2 aardappels, totaal ca. 200 g, geschild en in blokjes
1 bloemkool, ca. 800 g, roosjes, in kleine stukjes
1,5 liter groentebouillon
100 g Hollandse blauwaderkaas, + extra ter garnering*, geraspt of in kleine blokjes

VOOR DE BIESLOOKOLIE
12 g bieslook, fijngehakt + iets extra ter garnering
2 el olijfolie


"Vanaf eind juni is de eerste Hollandse bloemkool van de volle grond pas weer verkrijgbaar: die rooster ik heel graag, om de pure smaak optimaal te kunnen proeven. Hierbij toch vast een soepje van de eerste uit de kas, omdat de bieslook al in mei bloeit, en blad en bloemen zo heerlijk smaken met bloemkool. De combinatie met de Hollandse blauwaderkaas zorgt voor een verrukkelijke smaaksensatie. Gooi de bloemen van bieslook niet weg: ze smaken heerlijk en zijn heel decoratief op al je voorjaarsgerechten." Natascha Boudewijn

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de prei tot deze glazig is. Voeg het laurierblad en de aardappelblokjes toe en bak even mee. Voeg de bloemkoolroosjes en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat circa 12 minuten koken, of tot de roosjes en de aardappels gaar zijn.

Maak intussen de bieslookolie. Plet de fijngehakte bieslook een beetje in een vijzel. Doe er de olie bij met wat zout en meng goed. Zet apart.

Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Voeg de kaas toe en roer even zodat de kaas smelt.

Dien op met de resterende kaas erop, druppel er wat bieslookolie over en maak af met wat fijngehakte bieslook.

-

Dit recept kom uit het kookboek 'Share. Vier seizoenen samen koken, eten & genieten' van Natascha Boudewijn (€ 27,95, Becht). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten