donderdag 21 juli 2016

Helemaal mee eens!

Helemaal mee eens!!! Ook superfoodzoetigheid is suiker.
Wat niet betekent dat dat helemaal in de ban moet. Maar neem niet elke gezondheidsclaim klakkeloos aan. Ook een taart op basis van dadels, honing of zo is suikerhoudend ;)
Wees bewust van de valkuilen en vergeet niet te genieten ;) (ja, vanavond gaat de bbq weer aan!)

Voordat de zomerhitte iedereen definitief in de bol is geslagen, grijp ik nog even mijn kans om een stichtelijk woord tot jullie te richten. Ik stuitte namelijk op een blog waar iemand mijn Viennetta-recept had gebruikt, maar ze had er, en nu komt ‘ie, ‘haar eigen, gezonde draai aan gegeven’ door de suiker te vervangen door kokosbloesemsuiker en honing.
Het is iets wat ik steeds vaker tegenkom, vooral in blogs en damesblaadjes. Ergens een ‘gezonde variant’ van maken door ‘natuurlijke suikers’ te gebruiken in plaats van gewone kristalsuiker. Want die komt van een suikerbiet, en is weliswaar geheel plantaardig, maar desalniettemin wordt hij weggezet als foute suiker. Ongezonde suiker. ‘Gezonde’ suikers, dat zijn honing, agavestroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, rijstsiroop of ingedikt vruchtensap.
Jammer, maar dat is echt onzin met een verlengsnoer. Ook al verschillen de samenstelling en glycemische index (het nieuwe toverwoord) van dit soort alternatieve suikers, qua calorieën maakt het niets uit: suiker is en blijft suiker.
Ja, lees dat nog maar een keer: suiker is en blijft suiker.
Of je nu ingedikt sap van de suikerbiet neemt of ingedikt sap van de agave.

O, en zaken waarin honing, agavestroop et cetera zijn toegevoegd mag je ook niet ‘suikervrij’ noemen, want ze zijn nog steeds niet geschikt voor diabetici. Verwarrend allemaal. Dat krijg je ervan, als er zelfs kookboeken op de markt komen met het lokkertje ‘Suikervrij’ in de titel waarvan de recepten níet geschikt zijn voor mensen met suikerziekte. Een fraai staaltje valse belofte.
En dan heb ik het nog maar niet over opmerkingen als ‘van suiker krijg je eczeem en puistjes want dat is algemeen bekend’…
Is suiker ‘het nieuwe gif’? Nou, nee. Wel is het een onweerlegbaar feit dat we tegenwoordig met z’n allen inderdaad veel meer suiker binnenkrijgen dan vroeger. Te veel. We drinken meer frisdrank, we geven onze kinderen pakjes sap mee naar school, we snacken meer tussendoortjes, maar vooral: aan 80 procent van de supermarktproducten wordt suiker toegevoegd, vooral daar waar je het niet verwacht, in hartige producten. Soepen, sauzen, maaltijdmixen, bouillonpoeders, ze zitten vol met deze goedkope smaakversterker. Liefst in verstopte vorm, dus dan heet het geen suiker maar glucose, dextrose, glucose-fructosestroop, invertstroop of maltodextrine, en meestal zelfs een combinatie van dat alles.
Dus een beetje minderen met suiker kan helemaal geen kwaad. Wat al een slok op een borrel scheelt is om alle pakjes en zakjes de deur uit te doen – ja, sorry mensen, mijn stokpaardje smeekte om langs te mogen komen. En frisdrank, ja, ook light, te vervangen door water (al dan niet met aardbeienijsblokjes, citroen, munt et cetera), thee en koffie.
En bak af en toe een heerlijk taartje of ijstaartje zonder het verdorie steeds ‘guilty pleasure’ te noemen. Laten we daar nou eens eindelijk mee ophouden. Genieten is een menselijke plicht, maar geniet wel met mate. Dus eet die Viennetta niet in je uppie op, maar samen met andere mensen en geef desnoods wat overblijft aan de buren.
Ik wens je een lekkere zomer toe, met een toefje minder suiker maar een ferme snuf méér gezond verstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten