donderdag 30 juni 2016

Koken met Karin zonder pakjes en zakjes

"Mag ik voor het contrast nog even de Honig ‘Versbox’ in herinnering brengen? Een kratje met een heel assortiment aan poederpakjes en poederzakjes, plus een excuusprei en een kijk!-verse-groente!-paprika. Of het Honig ‘Groente Verwenpakket’ met in de kleine lettertjes: “Let op: de verse groenten zijn niet inbegrepen in het verwenpakket.” De schaamte voorbij, misleiding of gewoon pure humor?"

Ecxuusprei! En toen moest ik een schone TenaLady :D :D :D
(maar inderdaad...)

Natuurlijk van "Koken met Karin"!

Wat gaan we nu krijgen? Het staat in de krant, dus het is waar? Ik stuitte op een interview in NRC Handelsblad met Maartje Frederiks, CEO van HelloFresh Nederland, je weet wel, van de maaltijdboxen (en die van de opdringerige verkopers, maar dat schijnt, verzekerde ze in één moeite door, verleden tijd te zijn).


Krak! Dat was mijn klomp die brak. Nederland “echt een kookland”? Maar onze supermarkten staan tot de nok toe gevuld met een duizelingwekkend landschap aan pakjes en zakjes. Allemaal poedermixen van Knorr, Maggi, Honig en consorten om zelf alleen nog water en wat verse ingrediënten aan toe te voegen.
 Inderdaad, in het buitenland zie ik helemaal niet van die poedermixen. In Frankrijk en Engeland staan de supermarkten juist vol met kant-en-klaarmaaltijden, zowel gekoeld als diepvries. Van Chicken tikka massala tot Poulet basquaise, alleen maar even opwarmen en – pling! – aan tafel.

Volgens mij zit ‘m daar nu juist de crux. Nederlanders beschouwen het in een wok kieperen van een zakje marinademix, een zakje sausmix, een zakje kruidenmix, een zak wokgroenten en een kipfilet als ‘koken’. Want je hebt toch echt iets in een pan gedaan en een kipfilet in blokjes gesneden en ook nog eens twee keer geroerd en het drie minuten laten pruttelen, dus dat is Zelf Koken. In tegenstelling tot het opwarmen van een maaltijd die al helemaal klaar is en alleen nog uit de verpakking gehaald dient te worden. Dat is natuurlijk Niet Zelf Koken.

Zou de CEO van HelloFresh Nederland heus geloven (of weten uit onderzoek) dat Nederland een echt kookland is? Of is het bedoeld om abonnees te werven? Niet je potentiële klanten op het hoofd timmeren (“Jullie doen het verkeerd! Jullie frutselen met pakjes en zakjes!”), maar complimenteren: “Landgenoten, wat zijn jullie goed bezig! Veel beter dan de buren!” Nu alleen nog een abonnement op onze box en eeuwig geluk ligt voor het opscheppen.
Heel slim. Want, even voor de duidelijkheid, ik ben natuurlijk heel erg vóór maaltijdboxen en verskratten en hoe ze allemaal ook mogen heten. Ze bieden lekkere verse waar en inspiratie voor wie daar behoefte aan heeft en helpen je om écht te koken. Zonder die armzalige poedertjes. Hoezee.

Mag ik voor het contrast nog even de Honig ‘Versbox’ in herinnering brengen? Een kratje met een heel assortiment aan poederpakjes en poederzakjes, plus een excuusprei en een kijk!-verse-groente!-paprika. Of het Honig ‘Groente Verwenpakket’ met in de kleine lettertjes: “Let op: de verse groenten zijn niet inbegrepen in het verwenpakket.” De schaamte voorbij, misleiding of gewoon pure humor?
Ik hou het bij voorkeur op het laatste. En raad u allemaal aan om schaterlachend de keuken in te duiken.

Read more at http://koken.blogo.nl/2016/06/30/hellofresh-2/#pfrS2iLZ62cJBbLq.99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten