donderdag 24 januari 2013

Turkse gevulde wijnblaadjes

Ofwel "sarma". Mijn buurvrouw maakt ze zelf van de druivelaar in haar tuin. Ze noemt ze "shaggies" :)
Bron: Turksekok.nl
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • halve eetlepel tomatenpuree
  • 100 gram gehakt
  • een bosje peterselie
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 glas rijst
  • 40 druivenbladeren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (voor op de sarma zelf)
  • 1 citroen (voor op de sarma zelf)
  • 1 beker gekookt water (voor op de sarma zelf)
  • Doe de ui, tomaat, tomatenpuree, zonnebloemolie, peterselie en het gehakt in een kom.
  • Voeg de rode peper, zwarte peper en het zout ook in de kom bij het gehakt.
  • Was de rijst en laat het zeven zodat het water eruit kan. Doe de rijst daarna in de kom.
  • Meng met je handen alles tot één geheel.
Bereiding van de sarma zelf:
  • Was de druivenbladeren en laat het 5 minuten in warm water stan zodat het makkelijker is om mee te werken. (Als ze uit de winkel komen, laat de druivenbladeren ongeveer een half uur in warm water staan. Dit doe je zodat het zout eruit gaat.)
  • Pak een druivenblad. Doe een beetje gehakt op de onderkant van het blad.
  • Rol het onderste stukje van de blad over het gehakt heen.
  • Sluit de uiteindes naar binnen toe. Rol het geheel helemaal naar de bovenkant toe.
  • Nu hoor je een vingervormige Sarma te hebben.
  • Doe alle Sarma’s in een pan. Doe de zonnebloemolie over de Sarma’s heen.
  • Voeg ook het water bij de Sarma’s.
  • Snijd de citroen in schijfjes en plaats deze bovenop de Sarma’s. Laat de Sarma’s zo staan totdat het water begint te koken. Als het begint te koken, doe je het vuurpitje omlaag en laat je de sarma’s 45 minuten staan.
  • Zie de onderstaande foto voor het eindresultaat, eet smakelijk!
sarma turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten