woensdag 23 januari 2013

Eenvoudige doch voedzame maaltijd (Piyaz - Turkse bonensalade)

Piyaz
Ingrediënten Piyaz:
  • 300 gram witte bonen uit blik (of vooraf geweekt in koud water)
  • 1 theelepels zout
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • half bosje peterselie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 groene pepers
  • 2 eetlepels olijfolie
Bereiding van de groentes van Piyaz:
  • Zorg ervoor dat de witte bonen vooraf al gekookt en gewassen zijn.
  • Neem een schaal, leg hier de bonen in en voeg het azijn toe.
  • Laat dit 15 minuten zitten, dit zorgt er voor dat de bonen niet donker zullen kleuren en het voegt smaak toe.
  • Neem de ui voor je en snijd deze door de helft. Daarna begin je de ui in plakjes te snijden.
  • Leg deze plakjes in een kleine kom en voeg hier het zout aan toe. Wrijf met je vingers de uien door het zout. Doe dit voor enkele minuten zodat het zout goed intrekt.
  • Snijd een tomaat vervolgens in blokjes.
  • Snijd de boven- en onderkant af van de pepers.
  • Vervolgens snijd je de groene pepers in de lengte door midden.
  • Maak de binnenkant schoon door de pepers van de pitjes te ontdoen.
  • Daarna begin je de pepers in kleine en dunne plakjes te snijden.
  • Je hebt de helft nodig voor in de salade, de andere helft gebruik je straks ter decoratie.
  • Neem de helft van het halve bosje peterselie en snijd dit in kleine stukjes. De rest zul je aan het eind voor decoratie gebruiken.
Bereiding van de Piyaz:
  • Haal de bonen door een zeef zodat al het vocht afdruipt. Vervolgens leg je de bonen in een kom.
  • Voeg de uien toe aan de kom. Daarna voeg je het citroensap toe. Doe er nog een snufje zout bij.
  • Voeg de blokjes tomaat ook toe aan de kom.
  • Voeg de helft van de gesneden pepers en peterselie ook toe aan de kom.
  • Meng alles goed door elkaar door een paar keer heen en weer te roeren.
  • Leg daarna je salade in de koelkast tot half uur voordat je het gaat serveren (de Piyaz moet koud geserveerd worden!).
  • Ter decoratie gebruik je de rest van de peterselie en pepers.
  • Voeg vlak voor serveren nog wat olijfolie toe en de Piyaz is klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten