Wie
regelmatig kookprogramma's ziet, zal ook de Schotse Gordon Ramsey wel
eens hebben gezien. Deze meneer heeft in razend tempo een
driesterren-Michelinrestaurant uit de grond gestampt. De manier waaróp
is behoorlijk controversieel... Meneer Ramsey is, op zijn zachtst
gezegd, een beul voor zijn personeel, schuwt het bekende
"fourletterword" beginnend met de letter F, niet... maar toch...
Vanavond
op één van de commerciële zenders een uitzending gezien met deze
vloekende en scheldende topkok. Hij zocht een nieuwe uitdaging, en met
de tv-camera's in de rug vond hij die ook. Namelijk: een kwijnend
restaurantje... en dan zou hij moeten ontdekken waaróm dat restaurantje
niet floreerde...
Ergens
in de Britse provincie vond hij zo'n restaurant. Dat restaurant zou HET
toprestaurant van de regio moeten worden, er was een "topkok" van 21
jaar oud aangetrokken... maar waarom werkte het niet?
Ramsey
ging op onderzoek uit. Het eerste beeld dat hij kreeg was:
ontluisterend. Zelfs gratis wilden voorbijgangers geen vorkje komen
prikken in dat restaurant, en toen er toch nog een handjevol mensen
toehapten, bleek waarom: het restaurant deugde van geen kanten...
Het
was de bedoeling dat dat restaurant hoge kwaliteit zou bieden. Maar dat
was onmogelijk. Vanwege de chefkok... Een 21-jarige jongen, dol op
koken en zo, maar al snel bleek dat hij vooral een grote mond tegen zijn
bazin had (die zich daardoor liet intimideren), maar geen greintje
talent in de keuken... Ramsey himself werd zelfs vergiftigd, toen deze
ambitieuze jongen hem een schelpdiergerechtje aanbood, waarvan één van
de hoofdingrediënten zwaar bedorven was... en toen Ramsey deze jongen
een simpele omelet liet bakken, bleek, dat die jongen zelfs dat niet
kon...
Met
heel veel training, eerst met de bekende grote Ramsey-bek, later iets
subtieler, werd deze "chefkok" getraind. Zijn eerste proef was: bereid
een menu voor je ouders en grootouders. Als ik zeg dat het brandalarm
afging, en dat een ovenbereiding letterlijk in vlammen opging, overdrijf
ik niet... Maar ja, "hun jongen" wilde zo graag koken...
Anyway,
dat restaurantje moest gered worden...! Valentijnsdag was dé uitdaging!
Nadat het menuutje voor ouders en grootouders in vlammen was opgegaan,
wist Ramsey de "chefkok" ervan te overtuigen, dat '"koken op
driesterrenniveau" niet voor hem was weggelegd. Kook simpel maar goed,
was de boodschap!
Met hangen en wurgen overleefde het restaurantje Valentijnsdag! Mede dankzij Ramsey werd het een succes!
Een
maand later bracht Ramsey een bezoekje aan het restaurant... en
ontdekte dat de hoopvolle gasten het weer de rug toe hadden gekeerd, dat
de "chefkok" er weer een puinhoop van maakte... Daarnaast bekte de
"chefkok" inmiddels zijn bazin weer af... Na een ruzie koos de "chefkok"
eieren voor zijn geld en nam ontslag.
Moraal
van dit verhaal: het is altijd goed om te proberen je dromen war te
maken! Die "chefkok" was dol op koken, maar miste werkelijk alles om er
zijn beroep van te maken... Heel triest, maar die was echt niet geschikt
voor zijn beroep.
Daarnaast:
de eigenaresse van het retaurant kwam nooit in de keuken, wist absoluut
niet wat er gebeurde en liet zich intimideren door de grote bek van de
"chefkok". Als je "baas" wil zin van een onderneming, moet je echt uit
het goede hout zijn gesneden en dondersgoed in de gaten houden wat er in
het hart van je bedrijf gebeurt...!
Zelfs
iemand met een mega-grote bek als Gordon Ramsey, die zowel de "chefkok"
als de eigenaresse kansen gaf, en nog eens, en nog eens, en nog eens,
kan wel eens een zachte heelmeester zijn die stinkende wonden nalaat.
Heel goed dat hij allen telkens nieuwe kansen gaf, maar als ik in zijn
schoenen stond, had ik die "chefkok"al veel eerder vervangen... Maar ik
kan het ook wel begrijpen dat je iemand kansen wilt geven om zijn droom
werkelijkheid te laten worden. Lastig dilemma.
Toch...
een "chefkok" die zelfs een omelet verpest, is te vergelijken met een
computerspecialist die nog niet eens weet hoe je een 386-computer aan de
gang kan helpen en je zelfs vragend aankijkt als hij Windows 3.1,
MS-DOS 6.0 en WP 4.2 ziet...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten