woensdag 21 oktober 2020

Het is weer herfst, en dus...

Zelfgestookte pompoensoep🎃🎃🎃🎃🎃🎃

1/2 oranje pompoen in stukjes met wat knoflook, plakken gemberwortel en groentebouillonblokjes garen in de slowcooker of in de soeppan tot  de pompoen gaar is.

Stukjes gemberwortel er uit vissen en de staafmixer erdoor.

Maïskorrels van een maïskolf snijden en garen in de soep.

Spekjes uitbakken en door de soep roeren.

Op smaak brengen met wat sambal (goede tip van vriendin A) en eventueel zout, maar door de bouillonblokjes is hij vaak al op smaak.

zaterdag 23 mei 2020

"Gruwelijke knoflooksaus"

(Bron: de interne catering van Castlefest)

Als basis gebruik je gewoon knoflooksaus, onze chef geeft de voorkeur aan die van Remia. Daar voeg je het volgende, naar eigen smaak, aan toe:
* VEEL verse knoflookpulp
* Crème Fraîche of yoghurt
* mayonaise
* peper
* zout
* gembersiroop

zondag 17 mei 2020

Ook de koningin bakt! Alfajores van dulce de leche

Ooit heeft prins Bernhard over Juliana beweerd dat ze nog geen ei kon bakken. Onze huidige koningin bewijst dat zij wel over de nodige kook- en bakvaardigheden beschikt.

Vandaag is Máxima jarig en zij deelt persoonlijk het recept van haar lievelingskoekjes op de officiële Facebookpagina van Het Koninklijk Huis.
“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!” - Máxima Ingrediënten koekjes: - 300 gr maizena - 200 gr bloem - 200 gr roomboter (op kamertemperatuur) - 150 gr suiker - 4 eidooiers - 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat) - 2 afgestreken theelepels bakpoeder - het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder - de geraspte schil van 1 citroen - 1 theelepel cognac Ingrediënten vulling: - dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker) - geraspte kokos
Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom.
Persoonlijk zou ik die mooie ring hebben afgedaan, het deeg gaat zo lelijk tussen de diamantjes zitten...!
Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!
Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’n 2 cm afstand van elkaar.
Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze.
Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos. 
De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar!
Foto's: RVD

vrijdag 8 mei 2020

Knobi

Helaas, wegens corona geen festivals deze zomer. Dat betekent dus ook geen knobi, het geroosterde Turkse brood met een enorme klets zelfgemaakte knoflooksaus op basis van kwark, yoghurt en mayo, en gegarneerd met bieslook, peterselie en naar keuze tomaat, komkommer, pepertjes, hete saus, olijven (fruitjes ofwel gebakken uitjes van de toko), kortom the sky is the limit.
Ik had al een recept en eerder deze maand werd op het youtubekanaal van Castlefest ook een recept gegeven. Want hoe komen we in hemelsnaam de zomer door zonder knobi?😱😭
-----------------------------
Knobi (deze heb ik getest en is uitgebreid goedgekeurd!)
Menugang: Lunch, Ontbijt en Brunch
Keuken: -
Soort: -
Type: Broodjes, tosti, broodbeleg
Bron: Castlefest youtube
Kenmerken:
* Ingrediënten
2 lepels kwark
5 lepels yoghurt
3 lepels mayonaise
3-5 of meer tenen knoflook, geperst
bieslook
turks brood
olie
peterselie
Garnering:
Komkommer
Pepertjes
Olijven
Tomaten
Paprika
Uienringen
Fruitjes (gebakken uitjes van de toko)
Kaas
etcetera (oneindig veel mogelijkheden!)
* Bereiding
Meng knoflook, kwark, yoghurt en mayonaise.
Snij het Turkse brood door alsof het een kadetje is en doe olie op het snijvlak. Rooster het snijvlak in een pan.
Smeer het mengsel er royaal op en strooi er peterselie over. Garneren naar smaak.
Dit is bijzonder populair op festivals als Castlefest! Tijdens de coronacrisis was er veel vraag naar het recept en tijdens een stream van Castlefest op Youtube in april 2020 werd dit recept gegeven.
De garnering wordt in aparte schaaltjes aangeboden en men kan naar eigen smaak het met het knoflookmengsel bedekte brood garneren.

maandag 30 maart 2020

Soms zijn zakjes en pakjes wél lekker!

Dit blogje is door niemand gesponsord, het is mijn eigen mening.

Ik ben geen fan van pakjes en zakjes. Er zit vaak van alles in wat je niet gebruikt als je iets zelf gaat maken en de smaak vind ik vaak lelijk tegenvallen. Nee, dan kunnen we het zelf vaak wel beter! Veel inspiratie haal ik uit de site Koken met Karin (ook bekend van Trouw).

Maar zo af en toe gebruik ik toch een pakje of zakje. Omdat ik lui ben, of geen tijd of energie heb om uitgebreid te kokkerellen. Meestal valt het tegen. Maar laatst heb ik een zakje gevonden dat me erg verraste: de Indische kruidenpasta's van Samasaya. Ik heb meteen wat info gezocht en ontdekte dat de drijvende kracht achter dit voor mij tot dan toe onbekende merk Lonny Gerungan is. Ik ken hem als televisiekok die ook boeken heeft geschreven over de Indonesische keuken en de "kookmandjes" met Indische en Thaise kant-en-klaarmaaltijden. Die heb ik niet vaak gegeten want ze waren vrij prijzig, maar volgens mij waren ze wel te doen, als ik me goed herinner. Geen idee of het nog bestaat.

Maar ik heb nu deze kruidenpasta's ontdekt. Niet de goedkoopste, maar een blik op de ingrediëntenlijst maakte me nieuwsgierig. Het enige toevoegsel dat je niet gebruikt als je het zelf maakt was namelijk xanthaangom om het wat dikker te maken. Verder alleen maar kruiden, specerijen, ketjap, olie en suiker (wordt veel gebruikt in de Indische keuken in de vorm van gula jawa). Zo bevat de nasipasta: water, knoflook, ui, trassi, chilipeper, natuurazijn, raapolie, zout, paprika, witte peper en die xanthaangom.

Koningsvogel is ook een goed merk, maar die heeft nog wel wat conserveermiddelen en "natuurlijk aroma".

De mixjes van Samasaya zijn exclusief te koop bij Albert Heijn en ik beveel ze van harte aan als je geen zin, tijd of energie hebt om de nodige boemboe zelf te oeleken.

zaterdag 14 maart 2020

Frikandellenparadijs

Een tijdje geleden schreef ik over Happy Frites Ransdaal, die heel creatief omgaat met frikandellen. Ook de Snackkoerier besteedt nu aandacht aan deze snackbar.
Mathies Soons van Happy Frites Ransdaal was al bekend om de frikandellenplank die hij in 2018 introduceerde (hij verkoopt er 50-100 per week), maar hij heeft nu ook 18 frikandelvariaties op de kaart. Het is geen vaste collectie, sommige verdwijnen weer, anderen zijn er nieuw bijgekomen. Twee jaar geleden begon hij met acht variaties.

Nieuw is de Freakydel met frietchips, American Frietsaus en ketchup. Ook hebben ze de Tostidel met ham, kaas en curry. Populair zijn de Crazy Cheese en de Spicy. De Duodel is twee frikandellen naar keuze met friet en mayonaise of curry, de Quatrodel is vier frikandellen naar keuze met twee friet en mayo of curry. Soons heeft alle variaties in een boekje staan.

En er is een video.

De frikandellenplank zijn wat kleiner dan in de beginfase, toen ze te groot en te zwaar waren. Er zitten sleuven in waardoor de frikandellen niet wegrollen.

Jammer dat Ransdaal zo ver weg is...!

woensdag 8 januari 2020

Verspakketten voordeliger?

Het programma Radar heeft via foodblogger Brenda Hoff verspakketten getest op ingrediënten, toegankelijkheid van het recept, smaak en ook de kosten (is het kopen van losse ingrediënten goedkoper?).

Er werden pompoensoep en curry van de Jumbo, AH en Lidl getest. Brenda wilde ook weten of de bereidingstijd klopt en was bij de curry vooral nieuwsgierig naar de pittigheid ("niet iedereen houdt van heel pittig eten").

Allereerst de pompoensoep. Alle pakketten hadden een flespompoen; de bereiding verschilde wel.

De verpakking van de Lidl meldt dat de pompoen geschild moet worden, maar Brenda zegt dat je hem ook met schil kunt gebruiken voor de soep. Naast de flespompoen bevatte het pakket ook wortel, appel en sinaasappel. Brenda vond het eindresultaat lekker, omdat ze de sinaasappel er echt in terug proefde. Wel vond ze de soep wat waterig, 800 ml in plaats van een liter water had waarschijnlijk uitgemaakt, de andere soepen waren dikker.

De soep van AH werd een dag eerder gemaakt. In hun recept hoef je de pompoen niet te schillen. Net als bij Lidl bevatte het pakket naast pompoen ook wortel, appel en sinaasappel.

Ook de soep van Jumbo werd een dag eerder gemaakt. In het recept stond dat je de pompoen in de magnetron moet doen voor je hem gaat schillen. Het pakket bevatte naast pompoen, appel, wortel en sinaasappel ook aardappel en rode peper. Door de peper was de soep echt pittig.

Daarna de curry. Lidl en AH hebben groene curry, Jumbo rode curry. In alle curry's gaat evenveel kokosmelk, alleen bij de Jumboversie moest nog 100 ml water toegevoegd worden.

De groene curry van Lidl bevatte een aubergine die wat slap was, Brenda zou zo'n aubergine niet los gekocht hebben. De smaak was lekker, niet heel erg pittig, maar een lekker rijstgerecht, aldus Brenda.

De AH-curry vond Brenda een stuk frisser en ook wat pittiger dan de Lidl-curry, alleen was de wortel niet helemaal gaar, de kooktijd in het recept was te kort.

De rode curry van de Jumbo had citroengras, wat Brenda verraste. Ook zat er zoete aardappel bij. Brenda vond de curry wel lekker, maar de zoete aardappel was nog niet goed gaar. Ook hier had de kooktijd langer gemoeten.

In hoeverre ben je duurder of goedkoper uit? Ook dat is bekeken met losse ingrediënten uit dezelfde winkel. De extra ingrediënten die niet in het pakket zitten, zoals vlees, werden buiten beschouwing gelaten.

Pompoensoep AH 3,39 euro, losse ingred. 4,42 euro.
Curry AH 4,79 euro, los 6,38 euro.
Pompoensoep Jumbo 3,39 euro, los 3,47 euro.
Rode curry Jumbo 4,49 euro, los 8,37 euro.
Pompoensoep Lidl 2,99, los 2,59 euro.
Groene curry Lidl 3,99, los 5,53 euro.

Brenda vindt dit een opmerkelijk verschil. Vooral de Jumbocurry scheelt veel! Jumbo verklaart in een reactie dat de curry speciaal voor het pakket wordt ontwikkeld en dat dat mogelijk het grote prijsverschil verklaart.

Eindoordeel van Brenda:
1) pompoensoep AH 9 (omdat je de pompoen hiet hoeft te schillen en de smaak beter is)
2) pompoensoep Lidl 8
3) pompoensoep Jumbo (te pittig; op het recept stond 1 peper, zij had twee kleintjes die ze toegevoegd heeft).

1) curry AH 9
2) curry Jumbo 8 ondanks de nog niet gare zoete aardappel
3) curry Lidl 7, ook hier een te korte bereidingstijd