Shoppen in buitenlandse supermarkten, zoals de Aldi
en Lidl in Duitsland, vind ik elke keer opnieuw een avontuur. Sommige
dingen zijn er goedkoper dan in Nederland, dat is dan mooi meegenomen.
Maar de leukste uitdaging is het vinden van nog onbekende producten, en
natuurlijk het uitproberen daarvan! Zo heb ik op vakantie in Bretagne
zeer decadent van de oesters genoten, omdat de prijs daar een schijntje
was vergeleken met die in Nederland. In Normandië kocht ik Sint
Jacobsschelpen en maakte ik kennis met de eryngii
(kruisdistelzwam of koningsoesterzwam), een forse paddenstoel die net
zo stevig smaakt als hij er uit ziet. En bij de kant en klaar gesneden
groente en fruit leerde ik dat de combinatie van gemengde meloenstukjes
met muntblad een heel prettige is!
Drank en vlees in Duitsland
Tegenwoordig ga ik graag shoppen bij de oosterburen.
Ik woon niet in het grensgebied, maar het ligt wel beter binnen bereik
dan Frankrijk en ik zie het als een avontuurtje dat je jezelf zo af en
toe moet gunnen. Niet alles is goedkoper, zoals veel mensen denken, maar
wie met name van sterke drank, frisdrank en vlees houdt is echt veel
goedkoper uit. Gelukkig ben ik geen geheelonthouder of vegetariër, maar
voor mij telt vooral het avontuur van ‘nieuwe dingen ontdekken’.
Rollade met augurk
Oh, het vlees…! Ik kan er niet over uitgesproken raken. Eisbein voor in de zuurkool, Krüstenbraten met hele kummelzaadjes, een specerij dat net zo Duits is als Bratwurst en Schnitzels, Kass(e)ler Neck of Kamm, en dat allemaal voor heel redelijke prijzen, vooral als het ook nog eens in de aanbieding is.
Een ander populair (maar hier volslagen onbekend) vleesgerecht is Rinderrouladen.
Basis is een dunne lap rundvlees met een vulling van ui, mosterd en
ingemaakte augurk. De lap met vulling wordt opgerold tot een kleine
rollade en gaargesudderd. Dat moet je echt geprobeerd hebben! En dan het
vele vleeswaar. Bierwurst, Lyoner, Aspic, Gurken Zülze en nog veel meer. Dat doe je natuurlijk op een robuuste snee Pumpernickel of ander Duits brood.
Pakjes en zakjes
Ik ben zelf niet zo ‘van de pakjes en zakjes’, maar ook wat dat
betreft ligt de Duitse supermarkt vol verleidingen, zelfs voor mij.
Naast de ons bekende mixjes voor o.a. pasta en chili con carne heb je
ook allerlei ‘typisch Duitse’ mixen. Bijvoorbeeld voor de zojuist
genoemde Rinderrouladen, Spätzle (Duitse eierdeegwaren) en
Jägerschnitzel.
Wie het liever zelf wil proberen vindt genoeg kruiden en
specerijen. Onmisbaar in de Duitse keuken is de Kummel die ik net al bij
de Krustenbraten noemde. In Nederland is het bekend als karwijzaad en
het doet wat denken aan komijnzaad, maar heeft toch een eigen smaak die
o.a. perfect is in zuurkool en rodekool. Een andere specerij die in
Nederland lastig te krijgen is, is paprikapoeder Rosenscharf, de pittige
variatie van het bekende paprikapoeder. In Nederland is wel pittig
paprikapoeder te krijgen, maar dat komt door een snuif cayennepeper.
Rosenscharf is een apart paprikasoort, geen mengseltje. Het geeft o.a.
pompoenschotels net even een beetje ‘wauw-effect’.
Broodmixen en speltmeel
Iets anders dat momenteel ontzettend goedkoop is: broodmixen! Zelfs
in de wat duurdere Rewe stonden broodmixjes voor 59 cent, nog
goedkoper dan bij de Lidl daar om de hoek. En dan hebben we het niet
over zomaar broodmixjes. Denk bijvoorbeeld ook aan zonnebloem- of
pompoenzadenmixjes. Wie graag speltmeel gebruikt moet ook echt eens naar
Duitsland. Betaal je hier (al dan niet vanwege het imago van
‘superfood’ dat de prijs al snel laat stijgen) enkele euro’s voor een
pak, in Duitsland heb je voor een euro en een paar dubbeltjes al een
kilopak ‘Dinkel’, zoals spelt daar heet.
Meer verdiepen in de Duitse keuken
Ik heb ontdekt dat de bekendheid van de Duitse keuken
hier vaak beperkt is tot Kartoffelsalat, Schnitzel (liefst XXL) en
Bratwürst. Ook zijn er niet zoveel Nederlandstalige recepten te vinden.
Dat is jammer. Het is niet altijd de meest verfijnde keuken, maar wel
zeer smakelijk. Elke regio kent eigen specialiteiten waar ze zeer trots
op zijn.
We hebben vast wel eens gehoord van de stevige rodekool- of
zuurkoolschotels met flinke stukken varkensgebraad, maar denk ook aan de
Spätzle en Semmelknödel, de vele broodsoorten, kazen en vleeswaren, het
goddelijke gebak, de sterke dranken (mijn favoriet: de pittige
bittertjes, waarbij de Jägermeister een soort limonadesiroop lijkt).
Kortom, het is echt de moeite waard om je er eens in te verdiepen (Duits
moeilijk? Leve Google translate!) en vervolgens gericht op zoek te gaan
naar de ingrediënten in de Duitse supermarkt.
Veel plezier en eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten