dinsdag 19 augustus 2014

Bloemkoolpizzabodem

Glutenvrij, koolhydraatarm, wie had gedacht dat pizza zo gezond kon zijn? Oudste kwam met het idee en het recept staat in diverse variaties op het www. Op http://missglutenvrij.nl/2014/03/27/bloemkoolpizza/ bijvoorbeeld.

Ja, een bloemkoolpizza! Nou hou ik liever niet van gekookte bloemkool, maar dit is verrassend lekker! Het recept (maar er zijn variaties):

"Ik maakte pizza zonder meel te gebruiken. De bodem van deze pizza is namelijk gemaakt van bloemkool. Gezond en super smaakvol!
Een pizza gemaakt van bloemkool… Interessant. Toen ik het recept voor dit gerecht voorbij zag komen, werd ik nieuwsgierig. Door een bloemkool in de keukenmachine te verpulveren, blijft er een rijstachtige substantie over waarmee je een pizzabodem kunt maken. De eerste keer maakte ik de bodem met lekker veel roomkaas er in, ik had namelijk gelezen dat er kaas door de bodem moest. Heel smaakvol, maar het werd een kleffe bedoeling, waar geen fatsoenlijke pizzapunt uit te snijden was. Terwijl ik een lekkere knapperige pizzabodem voor ogen had. Ik maakte het recept nog een keer, nu zonder kaas en voilá ik had de perfecte bloemkoolbodem gemaakt. Kijk mee naar mijn recept.
Ingrediënten voor 1 medium pizza (uit één bloemkool haal je ongeveer drie medium bodems)
1 cup/ 240 ml bloemkool (ik gebruik mijn cups steeds vaker vandaar 1 cup, maar je kunt ook een maatbeker gebruiken)
1 ei
1 theelepel Italiaanse kruiden
Half teentje knoflook geperst
Snijd en was de bloemkool, laat ‘m even goed uitlekken in een vergiet.
Verpulver de bloemkool in een keukenmachine, er blijft een rijstachtige nattige substantie over. Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en zet deze voor acht minuten in de magnetron op vol vermogen. Haal vervolgens de kom uit de magnetron en doe hierbij het ei (drie eieren voor een hele bloemkool). Doe hierbij de knoflook en Italiaanse kruiden en mix het geheel met een vork. Let op: NIET met je handen, de bloemkool is gloeiend heet.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak hierop de bodem, je kunt het prutje goed uitsmeren met een vork. Hoe dunner de bodem hoe knapperiger. . Bak de bodem vervolgens zo’n vijftien minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Ondertussen maak je je topping klaar. Alle groente, kaas, vlees of vis die je lekker vindt kan je op je pizza doen. Ik gebruik vrijwel altijd paprika, champignons, mozzarella, raspkaas en soms ham of salami. Net was je lekker vindt dus.

Tadaa, een bodem!

Besmeer de bodem met een tomatenprutje. Ik bak altijd een uitje in olie en doe hierbij een blikje tomatenpuree en besmeer hiermee mijn bodem (voor deze bodem gebruikte ik twee blikjes tomatenpuree). Vervolgens beleg je de pizza met je toppings en zet je ‘m weer vijftien minuten in de oven op 180 graden.
En klaar is je pizza! De pizza proeft anders dan normaal (duh, want de bodem is nu van bloemkool), maar heel smaakvol en gezond. Vooral mijn vriend was razend enthousiast over deze pizza. Dit is de perfecte glutenvrije pizza voor als je geen bloem wilt gebruiken of eens zin heb in iets anders dan die standaard bodems."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten