Grmpf. Ze zijn nu echt gek geworden in pakjesland. Pakkenland, moet ik zeggen, en meer in het bijzonder vlapakkenland. Heel veel lezers wezen mij de afgelopen maanden op de nieuwe koekvla van Melkunie: vla met roze koeken, gevulde koeken of stroopwafels.
Uit een pak: Melkunie Roze koek vla
Melk, wei, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, 1% koek (suiker, tarwemeel, rijstmeel, eiwit, bonenmeel, tarwezetmeel, aardappelzetmeel, zonnebloemolie, aroma, zout, verdikkingsmiddel: natriumalginaat), aroma, maïszetmeel, zout, verdikkingsmiddel: carrageen, kleurstof: karmijnzuur.
Een kwestie van even diep zuchten, meewarig het hoofd schudden en daarna overgaan tot de orde van de dag, dacht ik toen. Dit soort onzin waait wel weer over, vooral geen aandacht aan besteden. Het DELLE-principe noemen ze dat, Durch Einfach Liegen Lassen Erledigt. Gewoon negeren, dan verdwijnt het vanzelf.
Hoho, dachten ze bij Melkunie, zo gemakkelijk gaat dat niet, we gooien er een tv-spotje tegenaan. Stupide is nog het aardigste wat je ervan kunt zeggen. Een jolige manager met grote bril en een clubje koeien aan de vergadertafel. Echte koeien. Wat twintig jaar geleden grappig en verfrissend was (“Nog zó gezegd: géén bommetje!”) is nu letterlijk uitgemolken. Ik geef het op. Tegen zoveel minachting van de consument is geen kruid gewassen. “Mensen houden van vla én van koek”, verdedigt de producent zich. Heus? Zijn mensen dol op een pak vol gemodificeerd maïszetmeel, tarwemeel, rijstmeel, bonenmeel, aardappelzetmeel, verdikkingsmiddel, kleurstof en niet te vergeten suiker? Moet die koek er soms door als afleidingsmanoeuvre?
Voor mij geen chemisch smakende toestanden. Liever gewoon vla zoals ‘ie ooit bedoeld was, met echte eieren en echte vanille. Zo lekker dat er geen fratsen nodig zijn. Maar als u er koekkruimels door wilt roeren, houdt niemand u tegen natuurlijk. Hier staat mijn recept voor roze koeken.
Mijn recept voor vanillevla is intussen opgenomen in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 1, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.
Roze koeken
Het schooljaar is duidelijk weer begonnen. Bij de supermarktkassa zag ik een aanbiedingsbak vol glacékoeken, beter bekend als roze koeken. Als Proust met z’n madeleine zweefde ik acuut terug naar vroeger, toen de hele school in de pauze naar het snoepwinkeltje om de hoek trok om roze koeken in te slaan. En dat, let wel, nadat er eerst complete broden doorheen waren gegaan, keurig van thuis gesmeerd en wel meegenomen in lunchtrommeltjes. In de wandelgangen van mijn middelbare school vond elke dag een grote ruilhandel plaats: ‘Mag ik er twaalf met kaas van jou, dan krijg jij er twaalf met ham van mij’, dat werk. Bij de jongens dan, stuk voor stuk potige tuinderszonen, mijn boterhamdoosje was een stuk bescheidener. Natuurlijk kon ik de verleiding niet verstaan, bij die supermarktkassa, maar brr, wat een mierzoete, kartonnige ondingen.
Kant-en-klaar: Lotus Glacé Originals
Suiker, tarwebloem, plantaardige oliën en vetten (gedeeltelijk gehard), scharreleieren, stabilisator: E422, glucosestroop, lupinemeel, magere melkpoeder, rijsmiddelen: E575 en E500, citroenrasp, zout, conserveermiddelen: E202 en E282, emulgator: E471, voedingszuur: citroenzuur, aroma, kleurstoffen: E120 en beta-caroteen, aardbei- en framboosconcentraat.
Dan maar zelf aan de bak. Vooral het glazuur was even uitproberen. Knalroze was natuurlijk een vereiste, en dat kan prima met een drupje rode levensmiddelenkleurstof of met wat rode limonade of bessen-, cranberry- danwel bietensap. Maar fabrikant Lotus noemt het niet voor niks ‘frambozen-aardbeienglazuur’, dus ik wilde het eens met echt fruit proberen. Het kan immers nog nét.
Nodig voor 12 stuks:
110 g bloem
100 g zachte roomboter
100 g suiker
2 eieren
1 citroen (alleen rasp)
snufje zout
boter en bloem voor invetten vorm
110 g bloem
100 g zachte roomboter
100 g suiker
2 eieren
1 citroen (alleen rasp)
snufje zout
boter en bloem voor invetten vorm
Glazuur:
100 g poedersuiker
8 frambozen of 4 aardbeien of half/half (kan ook gerust diepvries)
100 g poedersuiker
8 frambozen of 4 aardbeien of half/half (kan ook gerust diepvries)
Oven voorverwarmen op 160 °C. Kwast een muffinvorm (12 holtes) in met boter en bepoeder met bloem. Klop met de mixer (of in de keukenmachine) de boter met de suiker vijf minuten lang tot zacht en romig. Rasp met een fijne rasp de schil van de schoongeboende citroen erboven en klop erdoor.Voeg nu een voor een de eieren toe, blijf kloppen tot elk ei is opgenomen. Zeef bloem en zout erboven en spatel erdoor. Vul de muffinvorm tot circa de helft met het luchtige deeg. Dek af met een vel bakpapier en leg er een platte bakplaat op, dat houdt het rijzen tegen; we willen koeken, geen cakejes. Zet in de oven en bak 18 minuten. Haal bakplaat en papier eraf en geef de bleke betjes nog 2-3 minuutjes. Niet te lang, dan worden ze droog. Laat helemaal afkoelen.
Glazuur: Prak het rood fruit fijn met een vork, duw door een theezeefje om de pitjes tegen te houden. Je hebt nu een dikkig sap. Doe de poedersuiker in een andere kom en roer er net zo veel (lees: weinig!) rood sap doorheen tot het een stevig, roze glazuur is. Verdeel direct met de achterkant van een theelepel uit over de koeken. Laat even opstijven.
Tips:
- Ingrediënten op kamertemperatuur, anders gaat de boel schiften.
- Kant-en-klaar citroenrasp uit een potje is niet te vergelijken met zo’n aromatisch snufje versgeraspte citroenschil. Doe jezelf eens een mooie rasp cadeau, menig zoet of hartig gerecht pept enorm op van wat citroen- of sinaasappelrasp. Alleen nooit het wit meeraspen, dat is bitter.
- Geen zelfrijzend bakmeel of bakpoeder nemen, het is juist de bedoeling dat ze niet teveel rijzen.
- Bakpapier voorkomt dat het deeg vastplakt aan de bakplaat erop.
- Glazuur maken kan ook met wat rode limonade of bessen-, cranberry- danwel bietensap, maar de fabrikant noemt het ‘frambozen-aardbeienglazuur’ dus ik wilde het eens met echt fruit proberen.
Naschrift: Mijn grootste hitrecept aller tijden, deze roze koeken, zo lijkt het. Wist je dat ik zelfs een aparte Roze-koeken-Pinterestpagina heb?
Twitter/Facebook/mail vooral ook jouw eigen bakresultaat als je er ook bij wilt!
Twitter/Facebook/mail vooral ook jouw eigen bakresultaat als je er ook bij wilt!
Dit recept is trouwens afkomstig uit mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.