zondag 22 september 2019

Peynir ezmesi (pittig smeersel van Turkse witte kaas)

Hier was ik al een tijd naar op zoek: dat heerlijke Turkse smeersel!

Voor peynir ezmesi kun je in principe elke soort Turkse witte kaas gebruiken, maar het wordt wel lekkerder als je er eentje kiest met een wat hoger vetgehalte (Hoe pittig dit smeersel uitvalt hangt met name af van de peperpuree die je gebruikt. Kies je voor acı (pittige) biber salçası, dan wordt deze peynir ezmesi redelijk pittig. Heb je de tatlı (zoete) variant, dan is het allemaal wat milder. Net wat je zelf lekker vindt! Extra pit kun je ook altijd in de vorm van wat pul biber nog toevoegen. 

Recept
Peynir ezmesi (pittig smeersel van Turkse witte kaas)

Benodigdheden (voor één bakje)
125 gram Turkse witte kaas
1 teentje knoflook
1 flinke theelepel peperpuree
1 handvol walnoten
1 scheutje olijfolie
1 theelepel gedroogde oregano (of tijm)
1 theelepel gedroogde munt

Bereiding
Hak de walnoten fijn en doe hetzelfde met het teentje knoflook of haal deze door de knoflookpers. Meng alle ingrediënten met elkaar. Afhankelijk van hoe 'smeerbaar' je de peynir ezmesi wil hebben, kun je nog wat extra olijfolie toevoegen. 

Laat het mengsel afgedekt in de koelkast een paar uur (of een nachtje) staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken. 

Bewaren
Deze peynir ezmesi (pittig smeersel van Turkse witte kaas) is in de koelkast prima een dag of drie houdbaar. De smaak van met name de knoflook kan wel sterker worden naarmate het mengsel langer bewaard wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten