vrijdag 24 juli 2015

Ogórkowa (Poolse augurkensoep)

Net weer een zakje instant bij de Jumbo gehaald. Het wordt hoog tijd om het nu zelf eens te gaan maken, ik zie dat ze hier ook zoute augurken verkopen!
Klinkt eng, augurkensoep. Maar het is superlekkere kost! Hier vond ik een recept.


Polnische Gurkensuppe

Augurken in de soep klinkt in eerste instantie misschien helemaal niet lekker, maar ik verzeker je dat als je het eenmaal probeert, je het vaker zult maken. Gebruik in dit recept liefst echte Poolse augurken (verkrijgbaar, vaak in zakken, bij Poolse winkels en bij sommige supermarkten met een Pools schap onder de naam ‘ogórki kwaszone’).

ogorki

Ingrediënten
1 ui
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel boter
2 kopjes water
5 dl kippenbouillon
1 kopje vocht van de augurken
5 grote aardappelen
4 Poolse augurken
1 selderijstengel
1 wortel
1 theelepel zout
½ theelepel zwarte peper
1 kopje zure room
2 eetlepels bloem

Bereiding

Snipper de ui fijn. Verhit de olie en boter in een soeppan op middelhoog uur, doe de uitjes erin en bak ze 4-5 minuten tot ze glazig zijn. Voeg het water, de bouillon en het vocht van de augurken toe en breng aan de kook op hoog vuur.

Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de wortel en selderijstengel in dunne plakjes. Voeg dit toe aan de soeppan als de vloeistof kookt. Kook zo’n 15 minuten, tot de aardappelblokjes gaar zijn.

Terwijl de groenten koken, de zure room en de bloem mengen in een kom. Voeg al roerend langzaam een half kopje van het kookvocht uit de soeppan toe. Herhaal dit nog twee maal, zodat de zure room niet klontert als je het aan de soep toevoegt. Matig het vuur als de aardappelen gaar zijn en voeg dan het zure room mengsel toe. Roer totdat je een romig soepje hebt.

Serveer met zure room, dille en brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten